Veliko interesovanje Afričke unije za srpski agrar

Afrička unija je zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti poljoprivrede – tehnologiju i znanje, a u narednom periodu očekuje se definisanje konkretnih projekata, saopšteno je danas sa sastanka ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević Bošković i predsedavajuće Komisije Afričke unije Nkosazane Diamini Zume.

Bogosavljević Bošković izrazila je zadovoljstvo zbog posete delegacije Afričke unije našoj zemlji, kao i potpisanog Memoranduma o saradnji u ekonomskoj oblasti koji otvara vrata tešnjoj i boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

“Sa Zumom sam razgovarala sam o mogućnostima za unapređenje saradnje. Oni u Srbiji vide velike mogućnosti za transfer i tehnologija i znanja, kao i razmenu iskustava“, rekla je ministarka i dodala da očekuje u narednom periodu definisanje konkretnih projekata.

Zuma je ovom prilikom iskazala zahvalnost na tradicionalnom gostoprimstvu, i istakla da je Afrika imala sjajne odnose istinskog prijateljstva i solidarnosti sa Jugoslavijom, ali i Srbijom, koja je naslednica SFRJ, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ona je istakla da su posebno zainteresovani za saradnju u oblasti poljoprivrede koja predstavlja najveći potencijal Afričkog kontinenta i gde se poljoprivredom najviše bave žene.

Zuma je naglasila da postoji mogućnost unapređenja afričke proizvodnje kroz obostranu razmenu iskustava, modernizaciju proizvodnje i naučno istraživački rad.

Afrička unija (AU) je međunarodna organizacija čije su članice 54 afričke države, odnosno sve afričke države osim Kraljevine Maroka.

Osnovana je 9. jula 2002. godine, kao naslednik Organizacije Afričkog jedinstva (OAJ). Najznačajnije odluke vezane za AU donosi Skupština Afričke unije.

Sastanak šefova država i vlada zemalja članica održava se dva puta godišnje. Takođe, AU ima i svoju komisiju, čije se sedište nalazi u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije.

izvor-tanjug

Leave a Reply