Makedonski paradajz otišao u bescenje

Cena paradajza u Makedoniji pala je na rekordne nivoe, jer se gajbica od deset kilograma u Stumici prodaje za samo jedan evro, odnosno 61 denar.

Paradajz 2

Kako piše \”Utrinski vesnik\”, razlog za tako nisku cenu paradajza, ali i drugog povrća, u Savezu sindikata proljoprivrednih proizvođača iz Strumice nalaze u nekontrolisanom uvozu iz Albanije, dok u poljoprivrednoj zadruzi \”Vege freš\” iz sela Kukliš, tvrde da je makedonski paradajz nekoknurentan na Balkanu i da mu zato pada cena.

Dragi Pamukov iz te zadruge navodi da je izvoz makedonskog paradajza ove godine minoran i da je na tržišta bivše Jugoslavije, gde makedonski povrtari najviše izvoze, plasirano oko 4.500 tona tog povrća.

paradajz

On je objasnio da su Srbija i Hrvatska razvile sopstvenu proizvodnju povrća u plastenicima i da je zato izvoz u te zemlje mnogo manji nego ranije, a da je tržište u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u značajnoj meri \”zaposeo\” paradajz iz Albanije i Turske koji se tamo prodaje po ceni od 30 do 40 denara po gajbici od 10 kilograma, odnosno 50 do 66 odsto jeftinije nego u Strumici.

Makedonski ministar poljoprivrede Mihail Cvetkov takođe tvrdi da uvoz paradajza iz Albanije u Makedoniju nije veliki i da je ove sezone granicu prešlo samo šest kamiona sa paradajzom.

Pored paradajza, niske otkupne cene u Makedoniji imaju i krastavac, krompir i paprika.

Paradajz se prodaje po ceni od četiri do 10 denera po kilogramu, krompir od pet do osam, a paprika za 20 denera po kilogramu. Jedan evro vredi 61 denar.

izvor – tanjug

Leave a Reply