Sistemi košenja lucerke

Луцерка је најважнија и најраспрострањенија крмна култура у нашој земљи.На имањима пољопривредних произвођача чини основу  квалитетне крмне базе.Луцеркино сено има велику хранљиву вредност и одличну сварљивост, у њему има протеина , витамина и минералних материја.

Време кошења утиче на принос и квалитет сена луцерке. Ако се порани са кошењем оштетиће се биљке за следећи откос, а ако се закасни добиће се сено лошијег квалитета.Први откос пада почетком маја, други половином јуна, трећи откос се коси крајем јула а четврти почетком септембра.

Оптимална фаза за косидбу је почетак цветања  јер се тада добијају највећи приноси квалитетне крме.Први откос младе луцерке се коси у фази пуног цветања како би се биљке боље укорениле. При косидби првог откоса луцерке почетком маја добија се пет откоса годишње.При косидби луцерке у поподневним сатима сено има већу хранљиву вредносту односу на луцерку покошену ујутру.

Последње кошење луцерке треба обавити месец дана пре сталних мразева, али је потребно да размак између предходног и последњег откоса буде око 50 дана.На тај начин биљке у зиму улазе јаче , сакупе у преосталим деловима више хране , па се следећег пролећа боље развијају .

Последњи откос треба да буде нешто виши јер ће тада остаци биљака боље задржавати снежни покривач који ће их штитити од ниских температура.

Радојка Николић,саветодавац за ратарство

ПССС Крушевац

Leave a Reply