Mladim poljoprivrednicima 148 miliona

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora, u vrednosti 148 miliona dinara, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina.

Bespovratna podsticajna sredstva su dodeljena na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini, koji su prvi put registrovali gazdinstvo u periodu od 1. aprila 2024. godine.

Ugovore je korisnicima uručio podsekretar Aleksandar Panovski, koji je rekao da je, od momenta kada je prvi put objavljena ova konkursna linija 2017. godine, namera Pokrajinske vlade bila da preko resornog sekretarijata pomogne mladim poljoprivrednicima u izazovima  prilikom njihovog započinjanja poslovanja u ovoj značajnoj privrednoj grani.

„Cilj ovog konkursa je da podrži nove mlade generacije poljoprivrednika koje su školovane za rad u ovom sektoru, podsticanje ostanka mladih u ruralnim područjima, te poboljšanje ukupnih uslova za njihov život na selu. I ove godine smo imali izuzetno interesovanje za ovaj konkurs u okviru kojeg dodeljujemo 127 ugovora, odnosno pružamo podsticaj za isto toliko porodica u našoj pokrajini, koje su za svoju egzistenciju odabrale bavljenje poljoprivredom“, rekao je Panovski i dodao da vrednost ovog podsticaja iz pokrajinskog budžeta iznosi do 90 odsto sredstava.

Dodeljena sredstva opredeljena su za investicije mladih poljoprivrednika u sektoru stočarstva za kupovinu priplodnih grla ovaca, goveda i svinja, potom sektoru biljne proizvodnje – za podizanje višegodišnjih zasada voća i nabavku mehanizacije u povrtarskoj proizvodnji i nabavku pčelinjih društava.

Među potpisnicima ugovora bili su mladi iz opština Žabalj, Inđija, Novi Bečej i gradova Novi Sad i Subotica, a najveće interesovanje je bilo za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke.

izvor: pok.sek.poljoprivrede

Leave a Reply