Predusevi za pšenicu

imagespp

Pšenica veoma teško podnosi gajenje u monokulturi. Zbog toga za predusev kod pšenice treba imati one useve koji se blagovremeno beru, žanju i uklanjaju sa parceli, tako da ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetnu obradu i setvu pšenice.

Najbolji predusevi za pšenicu i ostala strna žita su:
zrnene mahunarke, ozima uljana repica, rani krompir, mak.

Dobri predusevi su:duvan, jare leguminozne smeše i lucerka posle drugog otkosa.

Loši predusevi su: kasni kukuruz, sirak i kasne sorte šećerne repe.

Znači da pšenici najviše odgovaraju rani predusevi i to: grašak, grahorica, pasulj, rani ili srednji krompir, rano povrće.

Takođe su dobri i srednje rani predusevi kao što su: silažni kukuruz, suncokret, rane sorte šećerne repe i soje, rani i srednje rani hibridi kukuruza (grupe zrenja 300-500).

Za uspešnu setvu mogu poslužiti i srednje kasni predusevi koji oslobađaju zemljište najkasnije do 20. oktobra, kako bi se setva mogla obaviti najkasnije do 1.novembra.

Često se pšenica gaji u ponovljenoj setvi tj. u monokulturi. U ovim slučajevima ne mora doći do smanjenja prinosa već oni mogu biti i veći nego u dvopoljnom plodoredu. Ovo se dešava u slučaju kada se obavi blagovremeno ljuštenje strništa, blagovremena kvalitetna osnovna obrada, kvalitetna predsetvena priprema zemljišta i ukoliko se ne seje ista sorta. Ipak monokulturu treba izbegavati kada god je to moguće kao i setvu pšenice posle drugih strnih useva.

Izvor: PSSS JagodinaAutor:

Milanka Miladinović, dipl.ing.

Leave a Reply