Kada govorimo o rasadničkoj proizvodnji potrebno je posebno obratiti pažnju na temperaturu Temperaturaje uz supstrat, vodu i svetlost osnovni faktor u proizvodnji rasada. Ako imamo dodatni izvor toplote ispariće višak vode ili će biljka usled intezivnog rasta da je usvoji. A ako je leja hladna, imamo previše vlage u supstratu, a dan je tmuran, bez svetlosti imamo idealnu sredinu za razvoj bolesti.
Rasad treba negovati,održavati vlažnost i temperaturu u optimalnom opsegu.
Potrebna Temperatura zemljišta u fazi klijanja u stepenu C
VRSTA MINIMUM OPTIMUM MAKSIMUM
Paradajz 11 25 33
Paprika 16-18 25 30
Krastavac 12-18 25 35
Dinja 14-16 20-30 40
Salata 5 15- 18 20
Temperatura zemljišta u fazi porasta rasada u C
VRSTA MINIMUM OPTIMUM MAKSIMUM
Paradajz 15 20 30
Paprika 18 20-25 32
Krastavac 14 22-25 30
Dinja 12-14 24-30 30-34
Temperatura je često uzrok za razvoj raznih patogena,a u proizvodnji rasada najčeći je palež klijanaca i poleganje rasada .Simptom kreće sa pojavom mrko crne boje koja prelazi u nekrozu prizemnog dela stabla i u sledećim fazama razvoj bolesti je stanjivanje stabla i njegovo konačno savijanje i prekid prometa vode i mineralnih materija.
Mere borbe protiv ovih patogena je ZALIVANJE, a ne prskanje rasada fungicidima:
-
Previkur 25ml/l vode ,
-
Proplant 722-SL,
-
Bevicur,
-
Previcur energy ,
-
Rival 607 SL, Nimbus.
Ova tretiranja obaviti najviše tri puta u leji:
-
Prvi put – neposredno posle setve,uz prvo zalivanje posejanog semena.
2. Drugi put – posle pikiranja ili kad biljke imaju 10 cm visine.
3. Treći pu t- uveče posle rasađivanja uz dodatak nekog sistemičnog insekticida (Actara,Confidor,Mospilan).Ovako se sprečava rasipanje supstrata sa korena i vrši zaštita od insekata i na otvorenom polju.
NAPOMENA: Osnovna mera zaštite od mnogih bolesti u rasadničkoj proizvodnjije zdravo seme i sterilan supstrat.
PSSS NIŠ – Ljiljana Vojinović dipl.ing. zaštite bilja