Pšenica spelta za bolju zaradu !

Pšenica spelta – Povećanje ljudske populacije, deficiti hrane, i specifični zahtevi u ishrani nameću potrebu za povećanje bilansa hrane i uvođenje u proizvodnju nekonvencionalnih kultura. Pored žita iz standardne proizvodnje, koja se u svetu koriste u značajnijoj meri, a kod nas se vrlo malo gaje:

 • Raž (Secale cereale);
 • Tritikale (Triticosecale);
 • Sirak za zrno (Sorghum Bicolor);
 • Proso (Panicum sp.)

u proizvodnju se uvode i zrnaste kulture koje botanički ne spadaju u žita, ali se u zadnje vreme koriste na različite načine kao sirovine u pekarstvu ili za proizvodnju specijalnih proizvoda. To su Heljda (Fagopyrum esculentum) i Štir (Amaranthus sp.).

Zbog visoke dijetalne i nutricione vrednosti povećavaju i površine zasnovane sa arhaičnim (prastarim) formama pšenice: Jednozrnac (T. monococcum, engl. Einkorn); Dvozrnac (T. dicoccum, engl. Emmer) i posebno sa Speltom (Triticum spelta) i Kamutom (T. turanicum; T. turgidum ssp. turanicum).Istraživanja su pokazala da ove forme pšenice imaju opravdanje za gajenje i u agronomskom i prehrambenom smislu.

To su kulture koje se odlikuju znatno manjim zahtevima u pogledu uslova gajenja u odnosu na konvencionalna žita (izrazito male potrebe za đubrenjem i skromni zahtevi prema klimatskim, zemljišnim činiocima i agrotehnici ). Karakteriše ih tolerantnost prema štetočinama i bolestima, a imaju veći sadržaj antialergijskih materija, određenih vitamina kao i veći sadržaj proteina i minerala. To ih čini veoma pogodnim za gajenje u organskoj proizvodnji. Značajne površine pod ovim žitaricama zasnivaju se na severu Vojvodine.

Triticum aestivum spelta je nastala spontanim ukrštanjem travnih vrsta pre 5000-6000 godina p.n.e. na Bliskom istoku. To je heksaploidna plevičasta forma pšenice. Ima visoko stablo i sklona je poleganju. Klasovi su dugački, bez osja sa lomljivim vretenom. Klas spelte sastoji se od klasaka ( u klasku – po dva zrna) naizmenično poređanih na vretenu.Tokom vršidbe zadržava plevicu.

Zrno spelte slično je zrnu meke pšenice s razlikom što je brazdica izrazita i duboka. Udeo zrna u klasku je oko 70-75% a ostatak je plevica. Ispitivanjem je utvrđeno da sadrži više proteina u odnosu na pšenicu aestivum. Sadržaj proteina se kreće i preko 20% i ovako visok iznos proteina je po hranljivoj vrednosti približava ovsu. Povećan sadržaj vitamina i mikroelementa selena utiču na to da proizvodi od spelte imaju antioksidativna svojstva. Dijetalna svojstva spelte su takođe izražena zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana (8-9%) i pogodna je za dijete. Seje se u jesen. Optimalni rok setve je od 25.IX – 10.X sa sklopom od 350 -500 zrna po m2 i normom setve od 160-240 kg/ha. Zbog izrazito male potrebe za đubrivima i mogućnošću primene samo stajnjaka vrlo je pogodna za organsku proizvodnju.

Nenad Nešović,   PSS Kraljevo.

Odgajivač : Gazdinstvo JEVTIĆ, Bačko Gradište,         e-mail:jevticdusko@stcable.net

tel: 064/70-11-037          065/60-51-771

NS SEME nudi:

NIRVANA   Triticum spelta

 • veoma otporna na zimu
 • kasna sorta
 • obuveno zrno
 • hektolitarska masa 75-78 kg
 • masa 1000 zrna oko 41g
 • sadržaj proteina oko 15%
 • ovaj tip pšenice se koristi za spravljanje specijalnih hlebova koji se znatno brže vare u odnosu na običnu pšenicu
 • u ovoj sorti se nalazi u proseku 15-17% više

Leave a Reply