Vino – faze zrenja, odležavanje. Širenje vinske kulture veoma je značajno za civilizovano i produhovljeno uživanje u vinu. Čovek je još od davnina naučio da od grožda pravi dobro vino. Koreni proizvodnje vina najverovatnije potiču iz Persije. Egipćani, Feničani, Grci i Rimljanisu voleli jaka, puna vina sa velikim sadržajem alkohola koje su morali razbla živati vodom. U bibliji vino se spominje 521 put. Dionizije u Grčkoj i Bahus u Rimu bili su bogovi vina. Od prastarih, mitoloških vremena moć vina da uzvisi čoveka, da mu podari vedrinu i dar govorenja činili su ga u očima ljudi pićem bogova. Ljudi su voleli da privire u svet božanskih pića pa je vino često otvaralo put do ženskih srca, ali uz božansku kapljicu su objavljivani i ratovi i sklapana primirja. Vinom se proslavlja rođenje, obeležavaju uspesi, ali ono nije samo piće radosti jer se njime ispraća i na poslednji put. Vino je bilo i ostalo cenjeno piće mnogih civilizacija.
Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
Način čuvanja vina
Nakon izvesnog vremena odležavanja vina u tankovima ili buradima koje zavisi od tipa vina koje se želi dobiti, vino se flašira, a fine fizičke i hemijske karakteristike se nastavljaju polako razvijati u boci. Flaširano vino zahteva posebne uslove za čuvanje.
Vino – njegovo čuvanje, faze zrenja, odležavanje
Dobar podrum za čuvanje flaširanog vina mora ispunjavati sledeće zahteve:
-
podrum mora biti mračan jer to pozitivno doprinosi dugom i harmonicnom starenju vina,
-
boce moraju biti postavljene u horizontalni položaj kako bi se sprečilo isušivanje zapušača što bi uslovilo opasan kontakt vina sa vazduhom. U horizontalnom položaju zapušac (pluta) je natopljen vinom, čime se pojava isušivanja sprečava,
-
temperatura čuvanja vina je 11° C (idealna) mada može da se kreće i do 14° C. Najvažnije je sprečiti variranje temperature koja ubrzava neželjeno starenje vina. Vino ne trpi fizičke šokove kao što su nagle promene temperature,
-
vlažnost vazduha u podrumu je od izuzetne važnosti jer direktno utiče na kvalitet zapušača; najbolja vlažnost je između 65% i 80% koja sprečava isušivanje zapušača sa jedne strane, a sa druge strane ova vlažnost ne oštećuje etikete na bocama,
-
podrum za čuvanje vina mora imati čist miris,
-
podrum mora biti tiho mesto, bez vibracija ili drugih fizičkih šokova koji bi štetili harmoničnom starenju vina.
U toku odležavanja vina zapušači i boce se moraju pažljivo pratiti. Defektne i stare zapušače kod arhivskih vina treba zameniti. Veoma retko u podrumu insekti mogu napasti zapušač i izbušiti ga što uzrokuje curenje vina i vrlo brzo kvarenje vina u boci. Takve zapušače treba promeniti, a stavljanje kapsula preko zapušača služi odvraćanju insekata i zaštiti zapušača.
Ljubitelji vina koji imaju svoje podrume za čuvanje vina morali bi imati registar u koji bi unosili sledeće podatke za svako vino:
-
ime vina i gegrafsko poreklo,
-
godinu berbe,
-
ime proizvođača,
-
mesto i datum nabavke vina,
-
komentare o periodičnom testiranju vina,
-
broj boca,