Uhapšeno devet vlasnika gazdinstava zbog prevare – oštetili budžet za više od 20 miliona dinara

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uhapšeno je devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije, osumnjičenih za prevaru prilikom kupovine poljoprivrednih mašina, dok je za jednim osumnjičenim, koji je u bekstvu, raspisana potraga.

Uhapšeni su M. Z (58), R. M. (32), P. V. (37), Ć. N. (27), R. M. , M. Z. (56), V. S. (69), J. Lj. (53), D. E. (51) i T. P. (40), a traga se za Lj. A., saopštilo je tužilaštvo.

Uhapšeno devet vlasnika gazdinstava zbog prevare – oštetili budžet za više od 20 miliona dinara (ilustracija)

“Oni su, kako se sumnja, od juna 2017. do avgusta 2019. godine, falsifikovali dokumentaciju za dobijanje podsticajnih sredstava, na osnovu koje im je Uprava za agrarna plaćanja odobravala isplatu navedenih sredstava”, saopštilo je Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede.

Na taj način su oštetili budžet Republike Srbije za 21.844.666 dinara.

Tužilaštvo je ranije danas saopštilo da se uhapšeni sumnjiče da su lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivredne mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, na osnovu toga Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura.

Na osnovu tako lažno prikazanih činjenica doveli su u zabludu radnike Uprave za agrarna plaćanja, koji su rešenjima usvajali predmetne zahteve osumnjičenih za ostvarivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva.

Akcija hapšenja je sprovedena nakon višemesečne saradnje Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, tokom koje su prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnov sumnje da su oni izvršili krivično delo prevara u produženom trajanju.

Tužilaštvo napominje da će u zavisnosti od odbrane osumnjičenih, kao i od činjenice da li su ranije osuđivani, postupajući zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu nakon saslušanja osumnjičenih predložiti da se njima odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

“U toku istrage ovo tužilaštvo ispitaće svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko-finansijska veštačenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice protiv osumnjičenih Lj. A., M. Z., P. V., Ć. N., R. M., M. Z., V. S., J. Lj., D. E. i T. P. ili o obustavi postupka”, navodi se u saopštenju.

izvor rts

Leave a Reply