Tikvica – osnove

Tikvice ne treba sejati na temperaturama koje su manje od 14 stepeni C. Ispod 12 stepeni, rast tikvice se stopira. Za klijanje i nicanje optimalne temperature su oko 18 stepeni a za rast i razvoj od 22 do 28 stepeni, uz brigu za dovoljno vlage i redovno zalivanje. U odgovarajućim uslovima, tikvica nikne za 3 do 4 dana.

Zemljište

Pošto tikvice razvijaju veliki broj listova velike asimilacione površine, teško podnose sušu i nedostatak vlage u zemlji. Za uzgoj tikvica su najbolja plodna i humusna zemljišta, koja je na jesen dobro pripremljena što podrazumena đubrenje stajnjakom. Djubrenje gnojivom koje je bogato azotim, preporučuje se na proleće. Tikvice vole svetlost, mada uspevaju i na senovitim lokacijama. Najbolje je sunčano mesto zaštićeno od vetra.

Setva

Za gajenje povrtarske tikvice, prolećno sejanje je od kraja aprila do polovine maja.  Vrste koje su žbunaste, seju se na razmak 120 x 60-80 cm i to u kućice, po tri semenke, na dubini od 3 do 4 cm. Za brže klijanje – držite semenke jedan dan u mlakoj vodi pre setve. Kada nakon nekoliko dana niknu – najbolje se biljke ostavljaju a ostale eliminišu.

Na istoj poljoprvrednoj površini, mogu se opet gajiti kada prodju 4 godine. Predkultura joj ne sme biti nijedna tikvenjača.

Nega i zaštita

Usev tikvica treba prvi put okopati onda kada biljke razviju svoj prvi stalni list. Tokom okopavanja, oko biljaka nagrnite vlažnu i rastresitu zemlju. Tako se podstiče rast adventivnih korenova. Okopavanjem se rešavate korova i nanosite potrebno gnojivo dok tlo obogaćujete vazduhom. Obilno zalivanje u vreme donošenja ploda je na 5 do 7 dana. Povremeno očistite stabljike tikvice od suvih listova.

Osnovna nega tikvica podrazumeva redovno okopavanje, zalivanje i zaštitu od bolesti i štetočina. Bolesti: Tikvica je osetljiva na plamenjaču i pepelnicu pa morate voditi računa.

uzgoj tikvica

Berba

Tikvice se beru svakodnevno, jer češća berba podstiče biljke na formiranje novih cvetova i oplodnju pa se tako povećava i prinos. Ako se ostavi da plod preraste 12 cm, može se desiti da izgubi na aroma i ukusu. Jedna biljka može dati 20 do 30 plodova. Tikvice se skidaju nožem ili makazama.

Za gajenje na otvorenom, preporučena sorta je Naxos f1, koja je srednje rani hibrid. Plodovi su tamnozeleni i cilindrični a sama biljka je kompaktna i bujna s uspravnim rastom.

izvor-seoski poslovi

Leave a Reply