Crveni luk – osnove

Sadnja: Crveni luk se sadi se što ranije u proleće, i to na razmak od 20 puta 10 do 15 cm.

Pošto je otporan prema niskim temperaturama, niče i na 3 do 5 °C, ali je optimalna temperatura za klijanje 15 °C. Ona se može postići pomoću stajnjaka koji svojom razgradnjom oslobađa toplotu. Luk inače sporo niče, i traži često zalivanje.

Zemljište treba da bude humusno i prozračno, a u slučaju da je peskovito – neophodno je intenzivno navodnjavanje.

Crvenom luku ne odgovaraju kisela tla. Ne sme se gajiti na istoj površini do 5 godina zbog zajedničkih bolesti i štetočina. Preporučene predkulture su: pšenica, ječam, uljana repica i detelina kada je reč o letnjoj setvi. Za prolećnu sadnju to su pasulj i krompir.

Obradu zemljišta za jesenju sadnju luka treba obaviti odmah posle skidanja pretkultura. Tlo se ore do dubine od 30-35 cm, pognoji se i potom pripremi za sadnju tanjiranjem. Proizvodnja lukaje rentabilnija iz semena jer je prinos veći, a proces proizvodnje u potpunosti je mehanizovan. Količina potrebnog semena je 6 do 7 kg/ha. Dubina setve je 1,5 do dva centimetra.

Nega i održavanje zasada

Navodnjavanje luka moguće je sistemom „kap po kap“ .Luk traži više vode tokom suvog vremena. Traži redovno čišćenje od korova naročito u fazi formiranja biljke. Okopavanje treba da je plitko.

Gnojidba: Za osnovnu gnojidbu primenjuje se 600-800 kg NPK u korist azota i kalijuma, a 0,5 vrednost fosfora. Pre setve treba uneti još 300-400 kg NPK 7:14:21. Prihranjivanje se vrši i do dva puta i to u fazi 3 lista dk u fazi stvaranja glavica te treba biti oprezan s azotom jer produžava vegetaciju i utiče na kvalitet lukovice.

Berba crvenog luka

Crveni luk se vadi onda kad stabljike polegnu, najbolje kada oko 70 odsto stabljika polegne. U zavisnosti od sorte, to je od početka do kraja avgusta. Što je glavica duže u zemlji, smanjuje joj se kvalitet i teže se čuva. Vađenje se obavlja po suvom vremenu, može se vaditi mehanički a pre skladištenja, ljušte mu se suvišne ovojne ljuske. Najbolje se pakuje u pletene polietilenske kese. Temperatura za skladištenje je od 0-2 ºC uz relativnu vlažnost vazduha od 70-75 %. U tim uslovima, luk će biti dobro očuvan cele godine.

Prinosi crvenog luka: Iz semena direktnom setvom prinos luka može biti od 40-50 t/ha.

 

 

izvor-seoskiposlovi

Leave a Reply