Šitaki gljive – Na užem području Šapca, tačnije Livade (pripada prvoj zoni), nalazi se proizvodno dobro koje se bavi proizvodnjom ŠITAKI gljiva. U planu je proizvodnja TARTUFA. Gospodin Kurajica Zdravko zbog sile prilika (gubitka posla), opredelio se za bavljenje ovom vrstom proizvodnje kako iz finansijskog razloga,tako i kako kaže,mnogo važnije stvari,a to je lekovito dejstvo ovg proizvoda.
Gajenje gljiva šitaki
Za uzgajanje šitaka potrebno je obezbediti adekvatan supstrat koji se sastoji od piljevine u koju se dodaje 20-25% rižinih mekinja ili krupno mlevenu pšenicu kao oboga ćeno hranivo i po koji put kalcijum karbonat radi regulisanja pH vrednosti,a sve u određenom odnosu sa vodom. Supstrat je potrebno sterilisati na temperaturi od 121-123ºC, jer sterilizacija uništava materije koje štete miceliju. Nakon hlađenja, vrši se inkulacija micelija (odnosno nasađivanje), posle čega se vreće ostavljaju na police u prostorijama specijalno namenjenim za proizvodnju šitaki gljiva, što podrazumeva određenu temperaturu koja treba da je od 25-28ºC.
Gajenje gljiva bukovača se vrši na sličan način kao i šitake, s tom razlikom što se vodi računa o supstratu, temperaturi i ponekim specifičnostima za ovu vrstu gljiva.
Najvažnije!
Šitaki gljiva potiče iz Japana gde se tako i zove, dok je u Kini poznata kao ko-ko ili hoag -ko. Najstariji zapis o iskustvima tradicionalne japanske medicine u lečenju gljivama, vezan je za 199.n.e.
Prema tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini, šitake značajno povećava snagu i vitalnost organizma i omogućava telu da se bolje odbrani od velikog broja organskih poremećaja. Japanski i američki istraživači su pokazali da ova vrsta gljiva poseduje određen broj boiloški aktivnih jedinjenja koja inhibiraju ćelijsku degeneraciju. Među ovim supstancama se naročito ističu dva zaštitna polisaharida ( lentinan i AC2P).
Ove gljive su,pored ostalog dobar izvor minerala: kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vitaminima iz grupe B: B1 tijamin, B2 riboflavin, B3 nijacin, B5 pantenol, B6 peridoksin, B11 folna kiselina, B12 kobalamin, D kalciferol, dok ostale vitamine sadrži u manjem procentu.
Šitake sadrže sve esencijalne amino kiseline i biljna vlakna koja imaju važnu ulogu za probavni sistem.
PSSS Šabac Dipl.ing.Gordana Rehak