Rani rasad za zaradu u proleće

savremeni-nacin-proizvodnje-rasadaRani rasad za zaradu -Rana proizvodnja rasada u našim uslovima najčešće se obavlja u toplim lejamakoje mogu biti različitog tipa i namene. U poslednje vreme veliki broj proizvođača koristi kontejnerske sisteme koji su praktičniji ali iziskuju značajnija sredstva, dok kod manjih proizvođača i dalje je zastupljen starinski način gajenja.

Na dnu tople leje se stavlja izolacioni materijal koji je debljine 20 cm. U te svrhe se najčešće upotrebljava kukuruzovina, suncokret, slama i neke vrste  stiropora koje sprečavaju gubljenje toplote. Na izolacioni materijal se stavlja sloj stajnjaka debljine 60 santimetara. Poželjno je da stajnjak bude nesagoreo, da oslobađa toplotu. Da bi smo sprečili gubitak toplote, prvo se unese sloj debljine 30-ak cm, pa se dobro sabije, zatim ostatak stajnjaka koje takođe sabijamo. Zatim napunjenu leju zatvaramo folijom koja može biti jednoslojna i dvoslojna. Leju ostavljamo nedelju dana da se mikroorganizmi aktiviraju i razviju toplotu, što proveravamo u par navrata da li se temperatura povećava. Kad počnu mikrobiološki procesi sipa se negašen kreč koji oduzima vodu, (gasi se) a time istovremeno i razvija toplotu.

Rani rasad za zaradu u proleće

Postoje slučajevi da stajnjak ostaje hladan, tada u njemu raspoređujemo tople cigle i umesto negašenim krečom leju zalivamo krečnim mlekom, koji ima za cilj sprečavanje razvoja gljiva. Pre setve, preko stajnjaka postavljamo hranjivi supstrat, koga spravljamo od mešavine baštenske zemlje, peska dobro zgorelog stajnjaka, treseta i komposta u koji se prema preporuci dodaje NPK đubrivo u količini 300-400 grama/m2

 Za setvu koristiti deklarisano seme kako bi se biljke u uslovima koje smo im obezbedili bile zdrave i u dobroj kondiciji.

Mlade biljke treba redovno pregledati kako bi smo blagovremeno reagovali u koliko se pojave paraziti koji izazivaju poleganje (Phytium i Fusarium). Ove zaraze najčešće napadaju rasad, paprike, paradajza, kupusa, krastavca, salate i tikve. Ove zaraze moramo brzo sprečiti, jer se brzo šire na krugove. Zato moramo redovno provetravati rasad, i jako je bitno prilikom pikiranja da biljke zaštitimo od gljiva preparatima   Proplant, Previcur i sl.

 PSSS  Jagodina                                                     dipl.ing. Dragan Mijušković

Leave a Reply