Poljoprivredni Fakultet iz Novog Sada organizuje savetovanje

poljoprivredni-fakultet-jpg_660x330

Dobar dan domaćine – Novi Sad.  Prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa novostima iz primene nauke u agraru. Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada organizuje Savetovanje “Dobar dan domaćine” 9 i 10. februara 2017.

Predstaviće se načini uzgoja spelte i sirka – manje zastu-pljenih sorti na našim poljima. Profesori sa Poljoprivrenog fakulteta iz Novog Sada će ukazati na mogućnosti daljeg podizanja prinosa poljo-kultura, tržišne perspektive prodaje pšenice, kukuruza, soje na svetskom tržištu. Na svetskom tržištu raste tražnja za uljanom repicom koja se kod gaji na manjim površinama – njena cena od 420 eura po toni je veoma privlačna za ratare.

Jedna od tema je i primena Zakona o zemljištu i mogućoj prodaji strancima koji će biti aktuelan na jesen. Da li će Srbija zaštititi svoje njive i na posredan način otežati kupovinu zemljišta strancima. Mađarska je zabranila prodaju strancima, Slovačka je produžilamoratorijum kupovine, Slovenija je uslovila da je kupac mimimum 5 godina državljanin Slovenije.

Članice EU takođe pažljivo upravljaju ovim resursom. Danska je uslovila da ne možete postati vlasnik zemlje ako nemate određeni stepen obrazovanja i dokaz da u selu živite 25 godina bez prekida. Regulisana je i makismalna površina zemljišta u vlasništvu do 300 hektara i uslov da vlasnici farme žive na gazdinstvu.

Cene zamljišta su porasle u Poljskoj (35 %), Slovačkoj (21 %),Estoniji (50 %), u Litvaniji  čak 143 %. Prisutan je trend za preuzimanje poljoprivrednog zemljišta u čitavom svetu.Veliki investitori, pa čak i vlade pojedinih zemalja su kupili u različitim formama više od 35 miliona hektara obradive zemlje u svetu. Oko 40 odsto tih kupaca ima sedište u EU.

Neizbežna tema je IPARD mogućnost da poljoprivrednici ostvare sredstva iz EU. Povrat sredstava je od 50 – 60%, nakon izvršene investicije. Koliko je urađeno da se to ostvari, šta je potrebno od uslova da se sredstva i dobiju i brojna druga pitanja možete postaviti na savetovanju.

Predstaviće se i brojne semenske kompanije sa ponudom proverenih kao i najnovijih sorti za predstojeću setvu.

Spelta je stara sorta pšenice o kojoj možda ne znate puno.

agroinfotel

Leave a Reply