Sve manje vremena da spreči prodaja zemlje strancima!

zakon-republika-srbija
Za svega osam i po meseci, tačnije od 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima EU da kupuju zemlju na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.
I, kolika god cena bila, njima će biti jeftino jer je u EU zemlja skupa.
Činjenica je da je za razliku od svoje prethodnice, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  pokazao sluh da se ovo pitanje reši i najavio da će biti zaštićen interes Republike Srbije.
Budući da je vremena sve manje, Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da postoji način da se zemlja sačuva, a da se pritom ne ugrozi evropski put Republike Srbije.
Najlakše i najbrže je to učiniti izmenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u skladu sa praksom koju su primenile članice EU poput Slovačke.
Ta država je propisala da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da žive deset godina u Slovačkoj, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.
Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava i zahteva – zemlja se ne prodaje!
Od danas pa do 1. septembra ostalo je još 228 dana da se zaštite vojvođanski poljoprivrednici i sačuvaju vojvođanske oranice, ali i država uopšte.
Zato je izuzetno važno da se javnost što pre upozna sa svim merama koje se preduzimaju da se to spreči.
Svaki dan koji bi protekao posle 1. septembra bez zakonske zaštite od prodaje zemlje strancima značio bi nesagledive gubitke po domaće poljoprivrednike, Vojvodinu i čitavu Republiku Srbiju. poručio je Potpredsednik Lige socijlademokrata Vojvodine Branislav Bogaroški LSV

Leave a Reply