Glodari opasnost po Med i Pčele

miš-poljski-sajt

Glodari kod meda – Sa smanjenjem spoljašne temperature, pčele su manje aktivne i pokretne, pa tako i onaj deo pčela koji ima zadatak da brani ulaz u košnicu. Miševi, voluharice i slični manji glodari kroz neosigurani ulaz ući će u deo košnice koja im u ovaj trenutak pre- dstavlja neiscrpan izvor hrane i toplote. Oni su veliki neprijatelj pčelinjeg društva u toku zime, ulaze kroz leto košnice ili drugi otvor ukoliko je širi od 1cm.

U košnici grizu saće, jedu med i uznemiravaju pčele. Usled hladnoće pčele su slabo pokretne i ne mogu pružiti otpor miševima, koji se cele zime šetaju po košnici, kidaju i grizu saće, delimično ili potpuno unište društvo. Prisustvo miševa može se lako odrediti po brujanju u košnici, ako se na poletaljki primeti izmet od miševa, izgrickano saće ili mrtve pčele, onda košnicu treba otvoriti i isterati miša ukoliko je temperatura veća od 10 C. Ako temperaturni uslovi nisu zadovoljavajući, onda košnicu sa pčelama treba pažljivo uneti u prostoriju sa odgovarajućom temperaturom, dok se odstrani glodar i pčelinje društvo sredi, a zatim vrati na isto mesto.

Glodari kod meda – kako zaštititi košnice

Da ne bi došlo do ovakve neželjene situacije pčelar treba preventivno delovati, postavljanjem otrovnih mamaka pri cemu smanjuje prisustvo istih oko pčelinjaka, postavljanje češljeva na ulaz u leto koji su od lima ( mogu oštetiti krila pčela pri prolazu ) ili daščica na koju su zakovani ekseri na određeni razmak. Neki pčelari stavljaju žičane mreže dimenzije tek tolike da pčela može proći pri retkim zimskim pročisnim izlascima.

Jedna od mogućih zimskih odbrana pčela od miševa je i postavljanje metalne matične rešetke na vrh podnjače košnica a iznad nje nastavak sa okvirima i pčelama i to je nepremostiva prepreka za većinu neprijatelja pčela. Na pčelinjaku treba obezbediti i maksimalnu higijenu da nema granje,suve trave i lišča.

PSSS Vranje Srđan Zafirovič

Leave a Reply