Zajedničko preduzeće za preradu i otkup stoke u Šumadiji

proizvodnja mleka

Kineska korporacija “Ćina Maćinery Engineering Corporation” namerava da zajedno sa gradom Kragujevcom osnuje preduzeće za preradu i otkup stoke, istaknuto je danas na sednici Gradskog veća koje je dalo saglasnost na zakljucivanje Memoranduma o razumevanju o tim aktivnostima.

Zajedničkog preduzeće bi se bavilo otkupom i preradom stoke u Centralnoj Srbiji, a pokrivalo bi područje u krugu od 50 kilometara, prenela je Radio televizja Kraguejvac.

Gradonačelnik Radomir Nikolić kaže da se radi o najozbiljnijoj investiciji u poljoprivredi u regionu Centralne Srbije u poslednjih 20 godina.

“Mi ćemo poljioprivrednu oblast u krugu od 50 kilometara oko Kragujevca pokrenuti – ostaje da se uradi Studija o izvodljivosti i očekujemo da će zaživeti od 2016. godine”, rekao je on.

Kineski partner zainteresovan je da zajedno sa gradom uđe u ovu investiciju čiji rezultat bi trebalo da bude otkup svega onoga sto šumadijski seljak može da proizvede u stočarstvu.

Planirana je izgradnja klanice, hladnjače, a proizvodnja energije bila bi od stočnog izmeta, i na taj način bi proces prozivodnje bio zaokružen.

Svaki poljoprivrednik moći će da uđe u kooperaciju a i grad će raditi na podsticajnim sredstvima.

izvor-tanjug

Leave a Reply