Sve Bolesti Borovnice

Od proljeća do zime ima borovnica bolesti koji napadaju korijen, list, cvijet i plod. Kako je zaštititi? NAJBOLJA JE PREVENTIVA, ALI UPOTREBA HEMIJSKIH SREDSTAVA ZAŠTITE JE KRAJNJA MJERA.

Bolesti borovnice

Antraknoza

Antraknoza se uglavnom javlja u godinama sa obilnim padavinama i toplim vremenom. Oboljenja se javljaju tokom perioda cvjetanja i kada je plod još uvijek nezreo. Oboljenja su najuobičajenija na cvjetnim vrhovima plodova. Tokom perioda sazrijevanja, inficirana mjesta postaju blago ulegnuta i naborana. Orezivanjem i uništavanjem sasušenih izdanaka u proljeće umanjuje se pojava primarnih izazivača zaraze.

Suzbijanje se može vršiti i hemijskim putem, rotiranjem različitih preparata, kao što su, na primjer, azoksistrobin, mješavina ciprodinila i fludioksonila, iram, piraklostrobin, mješavina kaptana i fenheksamida, mješavaina piraklostrobina i boskalida i hlorotalonil.

Siva trulež

Siva trulež (botritis) može da napadne cvjetove i mlade grančice, u proljeće, nekoliko dana nakon kišnog i maglovitog vremena, ali i zrele plodove, kasnije tokom sezone. Cvjetovi i/ili mlade grane propadaju, poprimaju mrku boju, a prekriva ih mrka masa gljivičnih spora. Višak azota može da dovede to izraženog rasta lisne mase, koja je osjetljivija na oboljenje. Ovo oboljenje može se suzbiti tokom perioda bubrenja pupoljaka nanošenjem kaptana, prije kretanja pupoljaka. U periodu kada pupoljci poprimaju ružičastu boju, mogu se primjeniti dodatne mjere kontrole preparatima fenheksamid, mješavina ciprodinila i fludioksonila, kaptan, mješavina kaptana i fenheksamida, iprodion, mješavina piraklostrobina i boskalida i fenbukonazol. Rotiranje različitih klasa preparata se naročito preporučuje, kako bi se izbjegla rezistentnost patogena.

Monilinija

Monilinija uzrokuje pojavu pri kojoj mladi izdanci venu, poprimaju mrku boju i propadaju, a može se pogrešno zaključiti da su navedena oštećenja izazvana mrazom. Tkivo u osnovi cvjetnih grozdova može izgledati vodenasto ili mrko. Kako se plod razvija, bobice iznikle iz oboljelih cvjetova poprimaju braon ili krem boju, klupčaju se u čvrstu čahuru i slobodno padaju sa žbuna. Oboljenje se može i hemijski suzbiti višestrukim prskanjem hlorotalonilom, odnosno svakih 7 – 10 dana od pojave pupoljaka do vremena punog cvijetanja. Azoksistrobin takođe može biti efikasan u kontroli, ali ga ne treba primjenjivati u blizini zasada sa jabukom, zbog njegove izražene fitotoksičnosti. Ostali efikasni preparati su kaptan, mješavina ciprodinila i fludioksonila, mješavina kaptana i fenheksamida, mješavina piraklostrobina i boskalida. Preporučuje se rotiranje različitih klasa hemijskih preparata, kako bi se izbjegla rezistentnost patogena.

Plamenjača borovnice

Plamenjača borovnice dovodi do uvenuća i sušenja mladih izdanaka, od vrha ka žbunu. Srž biljke i mlade grane gube boju, a oboljeli zreli izdanci mogu iznenada da uvenu i propadnu sredinom ljeta. Indikator oboljenja je propadanje individualnih izdanaka, dok čitava biljka izgleda zdravo. Prskanje krečnim sumporom u proljeće, po izbijanju pupoljaka, redukovaće stepen pojave primarnih izazivača zaraze. Kasnije, tokom vegetacije, azoksistrobin, piraklostrobin ili mješavina piroklostrobina i boskalida mogu do izvesne mjere da posluže u kontroli. Svaki od preparata treba rotirati (po klasama) da bi se izbjegla rezistentnost patogena.

Trulež korijena

Trulež korijena se najčešće javlja kod zemljišta sa lošom drenažom, a oboljenje dovodi do propadanja čitave biljke, a ishod je fatalan. Inicijalni simptomi su žutilo i crvenilo listova, a katkad rubovi listova izgledaju spaljeno i sparušeno. Ono što potom slijedi je kržljanje i propadanje biljke. Gajenje borovnice na izdignutim lejama i primjena mjera kojima se poboljšava drenaža zemljišta doprinosi suzbijanju ovog oboljenja. Sredstva na bazi fosetil-Al mogu do izvesne mjere pomoći u kontroli.

Autor: Savjetodavac za zaštitu bilja Dipl.inž. Ružica Đukić

Izvor: agroinfonet.com

Leave a Reply