Rukola – pontrencijal za dobru zaradu

rukola1RUKOLA cele godine – Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka iz familijeBrasiccaeae (kupusnjača). Kod nas je gotovo nepoznata, iako divlje forme rukole rastu po našim baštama i poljima, kao korovske biljke. Rukola spada u grupu lisnatog povrća, jer se za ishranu koristi list, a ponekad se koristi i cvet.

U vreme cvetanja kulturna forma rukole može da naraste do 60-80 cm. Listovi su eliptični, kod divljih formi su više, a kod kulturnih manje usečeni. List rukole ima oblik rakete, pa se u engleskom govornom području ova biljka zove raketa (Rocket). Listovi u osnovi stabla formiraju rozetu. Cvetovi su sitni i po građi tipični za familiju kupusnjača, prljavobeli ili bledorumeni.

Rukola predstavlja izuetno kvalitetno i lekovito povrće, sadrži dosta vitamina C (100-200 mg/100g), mineralnih materija, a naročito gvožđa, vlakana i drugih korisnih materija. Sve vrste rukole imaju gorak i aromatičan ukus. Gorčina listova povećava se sa starošću biljke, zato je najbolji ukus listova mladih, dobro gajenih biljaka. Gorčina listova potiče od glukozinolata izotiocianata koji se nalazi i u srodnim biljkama, kao što je ren, kres salata i dr.

Rukola ima drugačiji ukus od srodnih biljaka, jer  pored izotiocianata sadrži estre buterne kiseline i jedinjenja sa sumporom, što joj daje vrlo specifičan ukus i aromu. Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao dodatak u mešanim salatama za poboljšanje arome i ukusa. Ponekad se rukola priprema kuvana ili blanširana i tom prilikom gubi gorčinu. U nekim zemljama Azije (Iran, Pakistan), gaji se radi semena za ulje, a seme može da se koristiti i za proizvodnju senfa.

RUKOLA cele godine na Vašoj trpezi

 Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično preko cele godine. Ova biljka najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima. Zemljišta treba da su neutralne reakcije mada može uspešno da se gaji i na zemljištima alkalne reakcije, na vlažnim i suvim zemljištima i veoma dobro podnosi sušu. Najbolje uspeva na dobro osunčanim terenima, može dobro da uspe čak i na poluzasenčenim, a može da se gaji i na vetrovitim terenima. Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu za oko 40 dana od setve. To je kultura koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama.

 Setva rukole može da počne rano u proleće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedelju dana da se seje do oktobra meseca, tako da listovi mogu da se beru i u toku zime. Samo u slučajevima izuzetno jake zime treba biljke malo zaštititi. Seje se na razmak redova 25 cm i u redu 3-5 cm pri čemu se troši oko 1.5-2 kg semena po hektaru. Od mera nege treba primeniti samo redovno zalivanje i suzbijanje korova. Bere se kada se dobro formira rozeta listova, pri čemu mogu da se beru listovi rozete ili da se čupaju cele biljke.Prinos je oko 20-25 t/ha.

Izvor PSSS Zaječar
Slavica Kodzopeljic dipl.ing ratarstv

Rukola je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Dobar je izvor vitamina B grupe (tiamin, niacin, riboflavin, vitamin B6 i pantotenska kiselina) koji su važni za optimalne enzimske i metaboličke funkcije. Osim vitamina B grupe, sadrži vitamine A, C i K. Bogata je sledećim mineralima: gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar i fosfor. U 100g ima oko 20 kalorija i predstavlja idealnu namirnicu za sve koji žele da smršaju. Sadrži i mnogo vode, ugljenih hidrata i belančevina. Dobar je izvor folata.

 Ovo povrće ima gorak ukus. Pošto se gorčina listova povećava sa starošću biljke, rukolu kupujte dok je mlada. Inače, gorčina potiče od glukozinolata izotiocianata. Seme rukole se koristi kao začin i za pripremu domaćeg senfa. Rukola se od davnina smatra afrodizijakom.

 Lekovita svojstva

 Rukola ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što rukola ima specifičan ukus najbolje je da se konzumira presna u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.

agroinfotel

Leave a Reply