Rezidba maline i kupine tokom perioda rasta

Rezidba maline i kupine. Rezidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera.Samo redovnom i pravilnom rezidbom održava se stalna i sigurna proizvodnja maline i kupine.· Značajna razlika između rezidba maline i kupine je u tome što podzemni deo maline (koren) nosi pupoljke svom svojom dužinom, dok se kod kupine svi izdanci formiraju iz jednog mesta, korenovog vrata, te nema pojave mladih izdanaka duž korena. · Kod malina i kupina rodni su jednogodišnji izdanci koji nose mešovite pupoljke, međutim, kako se oni razvijaju u proleće jedne vegetacijske godine, a cvetove donose u proljeće druge vegetacijske godine, nazivamo ih i dvogodišnjim (Iako postoje sorte koje plod donose na vršnim dielovima izdanaka koji su se razvili u toj vegetacijskoj godini).

  Rezidba maline i kupine tokom perioda rasta

REZIDBA MALINA – Nakon sadnje maline, stari deo sadnice (oko 20 cm iznad površine tla) treba ukloniti kada novoformirani izdanci dostignu oko 25- 30 cm dužine. Tokom vegetacije novi izdanci se razvijaju, te s obzirom na to da su mladi i osjetljivi, potrebno ih je pomoću naslona održavati u uspravnom položaju.

Na kraju prve godine gajenja, svako sadno mesto trebalo bi ostaviti 2-3 nova izdanka. U sledeće proleće na početku vegetacije obavlja se proređivanje izdanaka. Odstranjuju se svi oštećeni, polomljeni i slabi, te se ostavljaju najbolji. Broj izdanaka koji će se ostaviti zavisi o sorti i kondiciji zasada, a u proseku iznosi 5-7 izdanaka po dužnom metru. Zatim se svaki ostavljeni izdanak skrati kratkim rezom, tako da iznad gornje žice ostane 2-4 pupoljka, odnosno da na celom izdanku ostane oko 25 pupoljaka.

Tokom vegetacije stalno rastu novi izdanci te je njih u početku potrebno otklanjati, prije nego što odrvene. Oni se otklanjaju negdje do sredine svibnja/maja. Nakon toga izdanci koji će se razviti posle polovine svibnja/maja potencijalni su za plodonošenje sledeće godine te ih više ne uklanjamo nego ih ostavljamo da se razviju

Rezidba kupine

 Rezidba kupine obavlja se u proleće pre kretanja vegetacije. Za rod se ostavljaju 3 do 4 zdrava i snažna izdanka koji se skraćuju na 20 cm iznad poslednje žice odnosno najviše 2 do 2,2 m visine. Bočne grančice se skraćuju na 20-25 cm dužine, odnosno na tri pupoljka. Tako orezani izdanci vezuju se zrakasto za žice.

 U toku vegetacije kod kupine se, kao i kod maline, obavlja početno zakidanje mladih izdanaka tako da ostavljamo izdanke koji izrastaju početkom maja i najviše 5-6 da bi smo imali potreban izbor za narednu godinu. Kad izdanak dostigne visinu od 2,5 m treba ga prekratiti kako bi se pospešilo izbijanje bočnih grana.

dipl.ing.Todorović Magdalena

Leave a Reply