Poljoprivrednici: Ugrožena nam prava, policija nas sprečava da protestujemo

Protest poljoprivrednici foto Vesna Lalic (6)_400x0

Asocijacija poljoprivrednika uputila je danas otvoreno pismo Zaštitniku građana Saši Jankoviću smatrajući da su im prava kao građana ugrožena, jer ih policija već 15 dana sprečava u protestnoj vožnji traktora do Skupštine Srbije u Beogradu, iako su oni, kako kažu, ispravni, registrovani i propisno obeleženi.

Poljoprivrednici su naveli da protestnom vožnjom žele da izraze svoje neslaganje sa predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu,  za koje smatraju da su štetne po poljoprivrednike, selo, seoske sredine, a i agrar u celini.

“Mislimo da nas niko ne sme sprečavati u  protestnoj vožnji, ako su nam traktori ispravni, registrovani i propisno obeleženi”, kaže se u pismu poljoprivrednih proizvođača i udrženja poljoprivrednika ujedinjenih u Asocijaciju poljoprivrednika sa sedištem u Novom Sadu.

Poljoprivrednici navode da je najsporniji član 64a Nacrta zakona po kome pravo prvenstva zakupa na period do 30 godina ima pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u aktivnom je statusu i dostavi investicioni plan.

Saglasnost na taj plan, uz predlog mera za realizaciju zakupa, daje komisija koju obrazuje ministar za poljoprivredu, s tim što ukupna površina predviđena za davanje u zakup po ovom osnovu ne može da iznosi više od 30 odsto od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđene za davanje u zakup u jedinici lokalne samouprave, navodi se u spornom članu Nacrta zakona.

Poljoprivrednici smatraju da se ovakvim zakonskim rešenjem favorizuje samo jedno pravno lice, domaće ili strano, u jednoj opštini, koja će bez ikakvih prethodno ispunjenih kriterijuma zakupiti do 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina,  koju su do sada obrađivali lokalni poljoprivrednici.

Ovakvim rešenjem, kako navode, poljoprivrednici će ostati bez prilike da se za to zemljište nadmeću i dalje obrađuju, čime će biti dovedena u pitanje egzistencija njih i njihovih porodica, a seoske sredine ostati napuštene i prazne.

izvor Tanjug

Leave a Reply