Nema ko da bere maline

Proizvođači imaju muke da unajme sezonske radnike, nude dnevnice u proseku od 2.000 dinara, većini radnika je obezbeđen stan i hrana, ali ni to nije motivacija za rad na 40 stepeni Celzijusa.

 – Tražili smo radnike nekoliko dana, putem oglasa, ali nam se javio samo jedan momak i nismo se ništa dogovorili. Onda smo odlučili da putem poznanika i prijatelja pokušamo da nađemo ko hoće da bere maline. I prošle godine smo davali dobre dnevnice, bile su od 2.000 pa nagore. Jedva smo uspeli da nađemo nekoliko berača i dali smo im mogućnost da biraju, hoće li da rade za dnevnicu ili od procenta, na kilogram ubranih malina 35-40 dinara. Naravno da svi radnici koriste pauze kada je sunce jako, imaju osveženje i sve što je potrebno. Hrana i stan su obezbeđeni – priča Ankica Zarić iz Ivanjice.

Svima je jasno da je teško brati maline na visokim temperaturama, slične probleme imaju građevinci, putari i svi oni kojima posao nije vezan za zatvoren prostor. Branje malina je, ipak, mnogo lakše od mešanja betona i asfalta, kažu poljoprivrednici.

 

– Sinoć me je zvao prijatelj koji živi na selu, bavi se poljoprivredom i ima iste probleme. Moli da mu pomognem kako bi našao radnike za berbu. Kaže, ranije su maline brali Bugari, sezonci, ali više ne dolaze. Evo, za nekoliko dana počinje branje, a nigde radnika da se nađe – kaže Branislava Prinčevac.
Ivanjički kraj prednjači sa površinama pod malinom. U gradu koji je ove godine zahvatio tu varoš stradalo je oko polovine malinjaka. Kako stvari stoje, ni ovu drugu polovinu neće imati ko da bere.

– Izdao sam malinjak na procenat. Tako se više isplati i meni i njima. Oni beru kada im odgovara, meni važno da malinjak bude obran. Dođu rano ujutro, pa pauziraju, pa uveče opet. S druge strane, nemam zavrzlame sa radnicima u smislu spremanja ručka, kuvanja kafa, osveženja i, opet, ne ide dnevnica ispod 2.000 dinara. Tako da je ovako najbolje, od celokupne berbe njima 33 odsto, meni 67 odsto, ja sve sređujem i predajem maline, oni faktički samo beru – pričaju u porodici Saković, koja godinama živi od poljoprivrede.

izvor-blic

Leave a Reply