NAVODNJAVANJE zasada maline uslov vrhunske proizvodnje

malina

NAVODNJAVANJE ZASADA MALINE- Poljoprivredni proizvođači u Topličkom okrugu sve više gaje malinu. U mestu Žuč nadomak Kuršumlije proizvođači maline povećavaju površine pod ovom kulturom. Savetima podstičemo ovu voćnu kulturu. Za dobar razvoj sadnica maline i visoke prinose odličnog kvaliteta plodova, neophodno je da tokom čitave vegetacije u zemljištu ima dovoljno vlage. Najkritičniji periodi sa izraženom potrebom za vodom su u fenofazi cvetanja, razvoja i sazrevanja plodova, kao i posle berbe kada je faza intenzivnog porasta izdanaka za donošenje potencijalnog roda naredne godine. Vreme i broj navodnjavanja u jednom malinjaku zavisi od ekoloških uslova samog područja, temperaturnih uslova, odnosno od osobina zemljišta. Idealno je kada se ova meliorativna mera primeni pre nego što izdanci maline osete posledice nedostatka vlage u zemljištu. Neophodna količina je oko 5 do 10 litara po jednoj posađenoj biljci.

Orijentacioni periodi sa najvećim potrebama za zalivanje rodnih zasada jesu:

Prvi  – pred početak sazrevanja plodova;

Drugi – sredinom berbe;

Treći -krajem berbe; i

Četvrti- posle berbe i uklanjanja starih rodnih izdanaka.

NAVODNJAVANJE zasada maline uslov vrhunske proizvodnje

U nižim i toplijim područjima potrebno je zalivanje i u fazi cvetanja, dok u brdsko-planinskim područjima u ovom periodu zalivanje se obavlja samo u godinama sa ekstremnim nedostatkom padavina. Zasadi maline mogu se navodnjavati

  • brazdama;
  • veštačkom kišom,
  • mikrorasprskivačima, kao i
  • pomoću sistema kapajućih traka.

Navodnjavanje u brazdama zavisi od propustljivosti zemljišta, kao i stepena nagiba terena. Iako podrazumeva najmanja ulaganja, troše se najveće količine vode, a na strmijim terenima mogu se podstaći erozije zemljišta. Navodnjavanjem veštačkom kišom obilno se kvasi lišće, plodovi i samo tlo, što sve podstiče razvoj bolesti i masovnu pojavu korova. Jedino je opravdano u cilju zaštite od visokih letnjih temperatura. Pored zemljišne, u vrelim letnjim danima važno je obezbediti i vazdušnu vlagu. To se može postići instaliranjem mikrorasprskivača, koji pored, prevashodno boljeg kvaliteta plodova, snižavaju i temperaturu vazduha u zasadu. Nesumnjivo najpogodniji način navodnjavanja maline je navodnjavanje sistemom „kap po kap“. Iako investiciono najskuplji, ovaj sistem omogućava uštede u vodi (ravnomernu raspodelu tečnosti u zoni korenovog sistema), mogućnost istovremene i prihrane sadnica, kao i primenu i na strmijim terenima. Cevi na koje se montiraju dizne (kapaljke) različitih oblika i dimenzija za protok čiste vode, postavljaju se obično na površini tla- duž redova zasada, ili se cevi pričvršćuju za stubove na visini 0,5 metra od zemlje. Time se obezbeđuje postepeno i ravnomerno vlaženje zemljišta- bez kvašenja biljne mase (naročito plodova), čime su i problemi sa erozijom i izazivačima bolesti u malinjacima mnogo manji.

Pored toga što stanište, ili okolina naših malinjaka obiluje značajnim izvorima kvalitetne vode, mali broj malinjaka se navodnjava. Glavni razlozi za to su neozbiljnost i slaba edukacija većine voćara; relativno povoljan raspored vodnih taloga u našim zasadima; ali svakako odlučujući je prilično skupa investicija jednog sistema „kap po kap“, bez adekvatnog godišnjeg prihoda ili dodatnog ulaganja u intenzivni zasad maline.

Tonić Dejan PSS Prokupje

Leave a Reply