Kupina – sortiment, proizvodnja i agrotehnika

kupina

Kupina je jagodasta voćna vrsta koja sve više privlači pažnju poljoprivrednih proizvođača. Razlog tome je pre svega visoka otkupna cena ove voćne vrste tokom poslednje 3 godine. Osim toga kupina je voćna vrsta koja uspeva skoro na svim tipovima zemljišta i nadmorskim visinama, veoma rano prorodi, redovno i obilno rađa, lako i brzo se razmnožava, tehnologija gajenja je jednostavna i tražena je na tržištu za svežu potrošnju, zamrzavanje i preradu kako na domaćem tržištu tako i za izvoz. Razlog za širenje kupine je i njena veća otpornost na uslove suše i visokih temperatura. Plodovi kupine imaju visoku hranljivu, tehnološku i dijetetsku vrednost. U Srbiji je najzastupljenija kupina sorte Čačanska bestrna koja je stvorena na Institutu za voćarstvo u Čačku. Plodovi su izuzetne krupnoće, uspeva da dozri i na većim nadmorskim visinama jer joj je period dozrevanja kraći od drugih sorti. Veoma je bujna i rodna. Nedostatak je pojava promene boje iz crne u crvenu prilikom zamrzavanja i čuvanja. Sve više se širi sorta Čester i Loh nes, i ponovo uvodi u proizvodnju Tonfri. Zabeleženi su i začeci gajenja sorte Tripl kraun. Čester je sorta sa visokim kvalitetom krupnih plodova. Kasnog vremena sazrevanja. Sjajna crna boja se održava i na niskim temperaturama kao i na visokim. Letorasti su bujni, poluuspravni. Srednje otporna na zimske mrazeve, otporna na sušenje izdanaka. Loh nes daje krupne sjajne plodove dobrog kvaliteta. Izdanci su poluuspravni i srednje bujni, otporna na nepovoljne vremenske uslove. Tripl kraun je sorta sa velikim potencijalom rodnosti, bujnih izdanaka koji su poluuspravni i veoma jaki. Daje dobar kvalitet plodova, nedovoljno otporna na niske zimske temperature. Tonfri daje veoma privlačne plodove srednje krupnoće, zaobljeni do tupo konusni, crni, sjajni, pogodni za sveću potročnju i preradu jer je izuzetno dobrih tehnoloških svojstava. Izdanci izmrzavaju na temperaturama ispod – 18 stepeni.

Nezi kupine treba posvetiti pažnju pre svega u pogledu obezbeđenja dovoljnih količina hranljivih materija, vode i svetlosti jer kupina tokom vegetacije stvara veliki broj izdanaka i visoke prinose koji troše veliku količinu hranljivih materija i vode. Savremena tehnologija podrazumeva i postavljanje mreža za zasenu jer poslednjih godina postoji pojava ožegotina na plodovima od visokih temperatura i jakog osunčavanja što ozbiljno ugrožava kvalitet plodova i prinose.

 

Obrada kupine bitno utiče na rast i razvoj izdanaka koji se u jednoj godini razvijaju a u sledećoj formiraju rodne grane i daju rod. Zemljište u redu treba održavati u rastresitom stanju i bez korova. Između redova zemljište se može održavati u vidu jalovog ugara- redovno kultiviranje, ili zatravljivanjem i košenjem ili malčiranjem zelene mase koja može poslužiti za zelenišno đubrenje. Đubrenje kupine se vrši stajnjakom, mineralnim đubrivima, fertigacijom kroz sistem za navodnajvanje i folijarno. Stajnjakom je poželjno đubriti svake druge ili treće godine u količini 20-30t/ha zavisno od bujnosti izdanaka i plodnosti zemljišta. Đubrenje azotnim đubrivima treba izvoditi oprezno jer velike količine azota mogu uticati na usporavanje dozrevanja i kvalitet plodova, a često kupina uopšte ne dozri što znatno umanjuje prinos.

Sorte sa bodljama

Darrow (Univerzitet Cornell, Njujork, SAD ) ima velike, izduženo-kupaste i često nepravilne, crne, sjajne plodove sa kasnim vremenom zrenja. Plod je blago kiselog ukusa i dobrog kvaliteta. Rodne grančice radjaju početkom jeseni. Izdanci su bujni i za kupinu otporni na zimske mrazeve. Gazda (IP FFES, Poljska) rađa okrugle plodove srednje veličine, privlačne, sjajne, crne boje. Izdanci su uspravni sa malo bodlji i kratkim internodijama. Veoma dobro podnosi zimske mrazeve. Osetljiva je na napad preglja Tetranychus urticae.

Illini Hardy (Univerzitet u Ilinoisu, SAD ) plod je srednje krupan, dobrog ukusa i kvaliteta, ali nakiseo. Kasnog je vremena zrenja. Izdanci su uspravni, bujni i dobro podnose niske temperature. Novi izdanci razvijaju se uglavnom iz korenovog vrata i otporni su na trulež korena koju izaziva Phytophthora fragariae.

Bestrne

Apache (Univerzitet u Arkanzasu, SAD ) ima plodove kupastog oblika, dobrog kvaliteta i ukusa. Srednjeg vremena zrenja, velikog potencijala rodnosti. Jaka osunčanost posle kiše može da izazove oštećenja. Plodovi su tako raspoređeni da ih je lako brati. Uspravni, jaki izdanci mogu samostalno da stoje. Izdanci su bujni i veoma rodni. Otporni su na narandžastu rđu. U pogledu otpornosti na zimske mrazeve slična je drugim bestrnim sortama.

Black Satin (USDA -Ministarstvo poljoprivrede SAD , Illinois, USA) je sorta kasnog vremena zrenja. Plodovi su krupni, čvrsti, sa tamnocrnim bobicama blago oporog ukusa. Izdanci su veoma bujni, poluuspravni, visokog potencijala rodnosti. Ova sorta otporna je na antraknozu. Otpornija je na zimske mrazeve u odnosu na ‘bestrne’ sorte, ali ne naročito izraženo. Plodovi su izuzetno pogodni za pripremu džemova, želea i pita, a još pogodniji za korišćenje u svežem stanju.

Cacak Thornless (Srbija) je sorta srednje ranog i ujednačenog vremena zrenja. Plodovi su veoma krupni, izduženo-cilindrični, sjajne crne boje. Plod je dovoljno čvrst da dobro podnosi transport. Rodne grane su bujne, srednje otporne na rdju izdanka i lista. S obzirom na to da je bestrna sorta dobro podnosi zimske mrazeve.

Chester (USDA , Illinois, USA). Sorta kasnog vremena zrenja, sa delimično otežanim branjem, ali visokim kvalitetom plodova i malim gubicima. Plod je krupan, blagog ukusa. Sjajna crna boja dobro se održava na velikim vrućinama. Bujne rodne grane su poluuspravne i srednje otpornosti na zimske mrazeve u odnosu na većinu bestrnih sorti. Otporna je na sušenje izdanaka. Cvet je boje lavande.

Dirksen Thornless (USDA , Illinois, SAD ) rađa krupne, nakisele plodove . U punoj zrelosti boja ploda može biti tamnija. Sorta ranog vremena zrenja. Izdanci su bujni, polu-uspravni i srednje otporni na niske zimske temperature. Uglavnom rastu u žbunu, sa malim brojem izdanaka. Tolerantna je prema septorioznoj pegavosti lista i antraknozi, a srednje tolerantna prema pepelnici.

Loch Ness (SCRI , Velika Britanija) rađa krupne, sjajne, crne plodove dobrog kvaliteta. Izdanci su poluuspravni i srednje bujni, otporni na nepovoljne vremenske uslove kao i sorta ‘Chester’.

Loch Tay (SCRI , Velika Britanija). Sorta ranog vremena zrenja. Izdanci su polu- uspravni, kratki i kruti. Plod je krupan, sjajan, crn i dobrog je kvaliteta.

Smoothstem (USDA , Maryland, SAD ) rađa krupne, zaobljeno-kupaste plodove, mastilo crne boje. Plod je čvrst, dobrog ukusa sa kasnim vremenom zrenja. Izdanci su polu uspravni, srednje bujni. Raste u žbunu, sa malim brojem izdanaka. Prikladnija je za korišćenje u svežem stanju.

Thornfree (USDA , Merilend, SAD ) prorodi srednje-rano. Plodovi su srednje krupni, zaobljenog kupastog oblika, čvrsti, prijatnog blago oporog ukusa, sa pokožicom sjajne crne boje. Vreme zrenja je srednje do kasno a plodovi su čvrsto priljubljeni uz peteljku. Polu-uspravni izdanci su bujni i veoma osetljivi na zimske mrazeve. Sorta pogodnija za korišćenje u svežem stanju.

Triple Crown (USDA , Merilend, SAD ) ima krupne, slatke, aromatične plodove odličnog ukusa. Sorta sa velikim potencijalom rodnosti. Izdanci su poluuspravni, bujni i jaki, ali nedovoljno otporni na zimske mrazeve u većini severnih regiona. Može se koristiti za gajenje u zaštićenom prostoru. Najnovija sorta kupine razvijena u Škotskoj (Scottish Crop Research Institute). Loch Ness je samooplodna sorta bez bodlji na stabljikama. Vrlo zahvalna za hobi uzgoj. Plodovi su krupni, čvrsti i dobrog okusa. Nije zahtevna po pitanju tla te raste u gotovo svim tipovima zemlje. Moguće je uzgajati na osunčanim položajima kao i na polusenovitim. Vrlo produktivna sorta kupina koja može proizvesti do 3.5 kg plodova u sezoni. Plodove daje sredinom avgusta. Moguć je uzgoj u velikim posudama na terasama i balkonima Pre sadnje, zemlju je potrebno dobro pripremiti. To uključuje uklanjanje korova i đubrenje zemlje u koju se voćka sadi. Razmak između sadnica bi trebao biti između 1.8 – 2 m. Stare izboje je potrebno prikraćivati svake godine.

Agrobiznis

Leave a Reply