Krediti Ministarstva od 3% Kamate

Min_polj

Krediti za poljoprivredu – Poljoprivrednim proizvođačima će i ove godine biti na raspolaganju povoljni dinarski krediti, bez valutne klauzule, s fiksnom kamatnom stopom u iznosu od 3% za sve namene – za nabavku životinja, hrane za životinje, premiju osiguranja životinja, za nabavku nove opreme i mehanizacije kao i kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, što je velika podrška srpskih poljoprivrednicima kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i radili na podizanju konkurentnosti svojih proizvoda.

“Usvajanjem izmena ovog pravilnika očekujemo da ovo bude značajna podrška poljoprivrednicima jer je reč o do sada najjeftinijim kreditima čiju kamatu subvenciniše naše ministarstvo”, izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite okoline prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite okoline nastavlja realizaciju Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku u 2016. godini s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, uz napomenu da je izmenama navedenog Pravilnika omogućeno poljoprivrednim gazdinstvima i olakšan pristup korištenju kredita. Ovim izmenama predviđeno je i pravo na kreditnu podršku za nabavku hrane za životinje koja ispunjava uslove kvalitete propisane Pravilnikom.

Krediti, čiji je rok od jedne do tri godine uz poček do godinu dana, odobravaju se i isplaćuju u dinarima- bez valutne klauzule i predstaljaju jedne od najpovoljnijih kredita na tržištu, gdje fiksna kamatna stopa iznosi 3% na godišnjem nivou  za kredite u stočarstvu i kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Pravo na kreditnu podršku imaju

  1. fizičke osobe – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
  2. preduzetnici i
  3. pravne osobe (zemljoradničke zadruge s najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava, mikro i male pravne osobe).

Ukupan iznos kredita za fizičke osobe, preduzetnike i pravne osobe je do 5.000.000 dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15.000.000 dinara.

http://www.mpzzs.gov.rs/download/Pravilnici/4827016.0127.7-1.pdf

izvor Min Poljoprivrede

 

Leave a Reply