Bez uduživanja nema konkurentnosti malih poljoprivrednika

Priključivanjem Srbije Evropskoj uniji konkurentski pritisak na male poljoprivredne proizvođače biće veliki i jedino rešenje za taj problem je uduživanje, zajednički nastup na tržištu i povećanje kapaciteta i kvaliteta proizvoda, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o EU u Arilju.

U Srbiji trenutno postoji 630.000 poljoprivrednih gazdinstava od kojih većina ne poseduju više od pet hektara zemljišta i samo 1.350 zadruga.

\”U ovom trenutku mali proizvođači uglavnom su prepušteni sami sebi, ali država će doneti mere kojima će im pružiti podršku na jasno dogovorenim i dugoročnim principima\”, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković posle sastanka.

On je naglasio da će se paralelno pomagati i lokalnim prerađivačima kako bi se uspostavio fer odnos proizvođača i otkupljivača, uz otklanjanje administrativnih prepreka.

Mirković je najavio da će već naredne godine proizvođači znati koje vidove pomoći od države mogu da dobiju, jer je u pripremi izmena Zakona o podsticajima.

\”Mreža za ruralni razvoj će biti uključena kao deo Nacionalnog komiteta za sprovođenje IPA programa. Sektor za ruralni razvoj je predao Briselu zahtev za akreditaciju mera tehničke pomoći, pa se nadam da ćemo vrlo brzo ponovo uspostaviti saradnju\”, rekao je Mirković.

Direktor zadruge Agro eko voće iz Arilja Božo Joković istakao je da su Ariljci prešli i na viši nivo uduživanja osnivanjem Nacionalnog društva za voćarsku proizvodnju \”Naše voće Srbija\”, u koje je uključeno 11 regija Istočne i Centralne Srbije.

Cilj tog društva je podizanja voćarske proizvodnje i plasmanak, rekao je on Tanjugu.

\”Mi smo shvatili značaj uduživanja, a od države očekujemo obezbeđivanje prerađivačkih i skladišnih kapaciteta kako bi proizvođači bili vlasnici svog proizvoda do krajnjeg momenta prodaje, a za to su nam potrebne zadruge i uduženja\”, kaže Joković.

Zaključci sa sastanka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU u Arilju biće prosleđeni pregovaračkoj grupi Vlade Srbije koja vodi pregovore o priključivanju EU.

Izvor-tanjug