BERBA PLODOVA PARADAJZA
Za lokalno tržište paradajz se bere u punoj biološkoj i fiziološkoj zrelosti, kada postigne karakterističnu, najčešće crvenu boju ploda. Zreli plodovi se čuvaju 3-4 nedelje na temperaturama 15-20oC, pri RVV oko 85%. Za udaljena tržišta plodovi se beru znatno ranije, u vreme pojave ružičaste boje na vrhu ploda.
Postoje hibridi (long shelf life) koji nose genetsku opredeljenost za dugo čuvanje i naknadno dozrevanje plodova. Ovi genotipovi imaju čvrste plodove i pogodni su za transport na veće udaljenosti. “Shelf life” tipovi paradajza mogu se posle branja čuvati nekoliko nedelja u odgovarajućim uslovima (temperatura 10oC i RVV80 %). Gajenje ovakvih hibrida posebno ima smisla ukoliko se paradajz gaji u kasnoj plasteničkoj proizvodnji bez dopunskog zagrevanja, kada se plodovi moraju ubrati bez obzira što nisu fiziološki zreli, ukoliko preti opasnost od izmrzavanja.
Prinosi se kreću od 5 do preko 50kg/m2, što zavisi od sorte, načina gajenja, vremena i dužine proizvodnje. U staklenicinma sa dopunskim osvetljenjem postižu se prinosi preko 70kg/m2.
Pri određivanju momenta berbe važno je voditi računa o periodu koji je protekao od poslednje primene preparata za zaštitu (karenca) kako na tržište ne bi dospeli plodovi u periodu karence čija bi upotreba mogla imati posledice po ljudsko zdravlje.
Osnovna načela berbe (Good Agricultural Practices – Dobra poljoprivredna praksa)
- Berba se obavlja u jutarnjim ili večernjim satima (suvi plodovi),
- Higijena berbe mora biti na visokom nivou (toaleti, mesta za pranje ruku, ..),
- Plodove prilikom berbe treba sačuvati od mehaničkih povreda,
- Povređene i obolele plodove odstraniti pre berbe i ne mešati sa dobrim plodovima,
- Gajbice za berbu moraju biti nove i čiste i prilikom berbe ne smeju doći u dodir sa zemljom,
- Beru se samo plodovi prispeli za berbu, a optimalna zrelost određena je namenom ploda (prodaja, transport, čuvanje).
Kvalitet plodova i pakovanje
Radi stavljanja u promet paradajz se razvrstava u dve klase : Extra klasa i I klasa (I kategorija i II kategorija). Bobica paradajza treba da je dovoljno razvijena, cela, zdrava i čista, bez prisustva stranog mirisa.
Ekstra klasa
Plodovi su prečnika 60-70mm i težine 150-220g. Plodovi su tipični za sortu po boji, obliku i razvijenosti. Plod treba da je ujednačeno zreo, čvrst, gladak i ravnomerno obojen bojom karakterističnom za sortu. Toleriše se 3% plodova koji neispunjavaju uslove za ovu klasu, ali moraju ispuniti uslove niže klase.
I (prva) klasa (I kategorija i II kategorija)
U I klasu I kategorije svrstavaju se plodovi paradajza prečnika 50-60mm i težine 110-150g. U I klasu II kategorije svrstavaju se plodovi paradajza prečnika 40-50mm i težine 80-110g.
Plodovi paradajza prve klase (I i II kategorija) moraju biti od dobrih sorata, dovoljno razvijeni, bez zelenih plodova, nedostataka i oštećenja (od bolesti i štetočina).
Plodovi paradajza se pakuju u nove i čiste srednje otvorene letvarice ili kartonske kutije. Paradajz treba da je ujednačen, istog porekla, sorte i kvaliteta. Pakovanje obezbeđuje plodovima potpunu zaštitu i bezbednost.
Dozrevanje plodova
Zelene plodove namenjene dozrevanju beremo kada dostignu odgovarajuću veličinu ili pred prve mrazeve. Zdravi plodovi bez mehaničkih oštećenja se pakuju u plitke letvarice u jednom redu sa plodnom drškom okrenutom na gore. U letvarice se između zelenih plodova stavljaju i zreli plodovi (do 10%). Oni produkuju etilen (gas) koji ubrzava sazrevanje zelenog paradajza. Optimalno dozrevanje je na temperaturi od 20oC i relativnoj vlažnosti vazduha od 90%. Umesto zrelih plodova kao izvor etilena možemo koristiti i zrelo voće ili povrće koje ga prirodno mnogo produkuje (banana, jabuka, kruška).
Na ovaj način se može produžiti period prodaje zrelog paradajza i do 45 dana.
Dozrevanje paradajza tokom dve nedelje na različitim temperaturama :
Nivoi zrelosti ploda paradajza: