Ćurke uzgoj – Sve više se obraća pažnja kvalitetu hrane koju koristimo. Meso ćurki je zdravstveno poželjno i čuva Vaše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći.Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora, prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile.
Prvih nedelja ćurići su osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage, kvašenja i drugih nepovoljnih uticaja. Tek kad ,, prebobaju,, u uzrastu oko 8 nedelja postaju izrazito otporni.
Ćurići prvih dana slabo vide i potrebna im je jaka svetlost da bi uočili hranu i vodu. Oni se za razliku od pilića, obavezno moraju učiti da jedu i piju.
Zahtevaju više toplote od pilića prvih dana, pa i nedelja. Minimalna temperatura koja se mora obezbediti jednodnevnim ćurićima je 35-38 stepeni C.
-
Osetljiviji su od pilića i na druge stresove,
-
buku,
-
neujednačenu osvetljenost prostorije,
-
lako se uznemire, uplaše i gomilaju, pa usled toga može doći do velikih gubitaka.