Obavezna pravila u Jagnjenju Ovaca

lwsfmdJAGNJENJE ovaca – Kod ovaca bremanitost traje najčešće 150 dana, kako se približava janjenje plod sve više raste, janjenje traje uglavnom od 14 do 40 minuta i to noću, u slučaju komplikacija vrijeme janjenja se produžuje. Kao i kod drugih domaćih životinja pri samom janjenju ovce prvo izlazi plodni mehur, nakon njega noge,naročito je važno da budu prednje za razliku od stražnjih nogu prednje noge imaju najčešće tabanute okrenute prema dolje.

Ako pomažete ovci pri janjenju svakako operite ruke, namažite ruke kremom, utvrditi o kojem se položaju janjeta radi, ako ste u nedoumicama odmah pozovite veterinara  kako bi se janjenje provelo kako treba i sa što manje komplikacija.

Nakon izvlačenje janje možete malo očistiti, najčešće nije potrebno jer nakon janjenje ovce ližu janje, ako ovca ne želi lizati janje potrebno je nakon što počne normalno disati protrljati smotuljkom sena ili krpom po leđima janjeta od glave do repa, ili ga posuti mjevenim žitom ne bi li podstakli ovcu da ga počne lizati. Nakon janjenja posteljica bi trebala izaći najčešće 2-4 sata od poroda, ako se to ne dogodi posajetujte se s veterinarom što vam je činiti.

Nakon janjenja

Nakon janjenja preporučljivo je odvojiti ovcu i janje od ostatka krda barem dva dana. Vrlo je bitno da janje posisa prvo mleko čim ojača toliko da može sisati, u suprotnom izmuzite prvo ovčje mleko koje se naziva kolostrum u bočicu s dudom i nahranite janje.

Kolostrum ili prvo mleko nakon janjenja kod ovaca je vrlo bitno da ga janje popije, nastalo je radom mlečnih žlezda s namerom da nakona bilo janjenja, telenja.. osigurava janjetu dovoljnu količinu belančevina i ostalih dodataka koji su neophodno potrebni kako bi se podigla rnivo imuniteta i zaštite janjeta.

 Odbiće janjeta
Nakon što protekne određeni vremenski period koji se kreće od 45 do 90 dana, no uz prethodno navedeni period neretko se primenjuje onaj duži od 90 dana, vrši se odbiće janjeta.

 Period koji je prethodno naveden a iznosi duže od 90 dana do odbića se ne preporučuje jer osobito iscrpljuje ovcu, janje može oštetiti vime ovci prilikom sisanja, te na osnovu ozleda koje nanese na vimenu postoji veća mogućnost zaraze bakterijama.

 Odbiće janjeta i prelazak s tekuće hrane na krutu hranu, provodi se jer mleko više ne sadrži dovoljnu količinu hraniva koje je potrebmo za rast i razvoj janjeta, i kako bi se smanjilo iscrpljivanje ovce, nakon odbijanja osigurajte janjetu seno stalno, a starter po obrocima.

Janjad koja se uzgaja prvenstveno za klanje najpovoljnije je hraniti starterom i senom, kao bi brže postiglo željenu veličinu.

agroinfotel

Leave a Reply