Novi zakon za lakšu i jeftiniju proizvodnju rakije

toma-rakija

Proizvođači jakih alkoholnih pića u Srbiji ubuduće će moći da se bave tom delatnošću uz jednostavnije uslove i manje troškove, i da  samim tim budu konkurentniji na stranim tržištima, istaknuto je danas na javnoj raspravi o tom dokumentu u Privrednoj komori Beograda.

Cilj novih zakonskih rešenja je da se smanji nivo sive ekonomije i poveća broj registrovanih proizvođača, uz maksimalno uvažavanje parametara kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Srbija će novim zakonom postići harmonizaciju sa evropskim propisima u toj oblasti, a geografska oznaka će biti regulisana na potpuno novi način.

Kako je objasnio Milan Ćuprić iz Ministarstva poljoprivrede, geografska oznaka će iz individualnog prava preći u kolektivno, a novim zakonom je propisan postupak zaštite.

индексre

“Tako ćemo stvoriti mogućnost da jaka alkoholna pića iz Srbije dobiju novu vrednost i dodatni kvalitet kojim će se isticati na tržištu u odnosu na ista takva pića iz okruženja”, rekao je Ćuprić, koji je rukovodilac grupe za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Ministarstva poljoprivrede.

On je objasnio da su nova zakonska rešenja usmerena ka pojednostavljivanju pravila za registraciju proizvođača i samu proizvodnju.

Ćuprić je rekao da će fizičkim licima biti omogućena proizvodnja sirovina za jaka alkoholna pića, pri čemu će samo registrovani proizvođač moći da plasira na tržište jaka alkoholna pića za neposrednju ljudsku potrošnju.

Predsednik Grupacije proizvođača rakije u Privrednoj komori Beograda, Ivan Urošević, smatra da će novi zakon da “uredi malo bliže i bolje ovu oblast” i omogući pre svega proizvođačima da se mnogo lakše bave ovim poslom.

imagesrr

“Ključne izmene su to što je malim proizvođačima omogućeno bez velikih nameta da uđu u ovu proizvodnju i da je postepeno unapređuju”, istakao je Urošević.

Proizvođači su obavezni da proizvedu zdravstveno bezbedan proizvod i oni su u potpunosti odgovorni za svoj proizvod i kvalitet, kazao je Urošević.

“Do sada je postojala velika sirovinska baza, gde su fizička lica činila obimnu proizvodnju koja nije mogla ni na jedan način da uđe u redovne tokove, jer nije bilo dozvoljeno da se od njih može otkupi sirovina kao poluproizvod”, podsetio je on.

Ovim zakonom se, dodao je Urošević, i to menja, i vraća na neke prethodne zakone koji su “bili jako dobri i važili kada je ova oblast doživela procvat”.

“Svakom je omogućeno da se bavi proizvodnjom u određenom vidu i segmentu, u zavisnosti od stepena i kvaliteta on mora da ispunjava određene uslove”, istakao je Urošević.

Registrovani proizvođači mogu da budu preduzetničke radnje i pravna lica, i samo oni smeju da stavljaju jaka alkoholna pića u promet kao gotov proizvod u originalnom pakovanju, a svi ostali mogu da se bave proizvodnjom poluprozivoda, naveo je Urošević.

izvor-tanjug

Leave a Reply