Mladim poljoprivrednicima podeljeno 200 miliona

У холу Покрајинске владе уручени уговори корисницима, младим пољопривредницима по Конкурсу за доделу средстава за подршку младима у руруалним подручјима у АП Војводини у 2023. годину.
Непосредно пре уручење уговора, корисницима средстава, младим пољопривредницима, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић, пожелео је корисницима успешну реализацију „старт ап“ пројеката за које су остварили права на средства.


-Овај конкурс примењујемо од 2017. године и до сада је близу 1.000 младих људи, пољопривредних газдинства, остварило средства по овом конкурсу. Суштина Конкурса је да млади остану на селу, у руралним срединама као и повратак младих на село, колико је то могуће. Предмет Конкурса јесу биљна и сточарска производња, а најшире могуће смо определили да се ова средства могу доделити, рекао је покрајински секретар Владимир Галић.
Покрајински секретар Галић, је истакао и да је по овом конкурсу предвиђено 200.000.000 динара које Покрајинска Влада додељује младим пољопривредницима. Највиши износ које корисник добија по Конкурсу је 1.500.000 динара, а најнижи 500.000 динара по једној пријави. Када је износ средстава који се добија у питању, он износи 90 одсто вредности целокупне инвестиције. То значи, како је навео покрајински секретар Владимир Галић, да ако се корисник определио за набавку машине чија је вредност 15.000 евра, Покрајинска влада обезбеђује средства у висини 13.500 евра.


Право на средства по Конкурсу остварило је 163 младих пољопривредника, старости од 18 до 40 година. Пре реализације инвестиције, Покрајинска влада ће авансно уплатити корисницима 75 одсто вредности укупних средстава које ће добити, а остатак до краја година, до кад су у обавези да искористе средства за своје „старт ап“ пројекте.


Један од апликаната за средства по Конкурсу намењених младима, који је данас потписао уговор је и 29. годишњи Милош Ивановић из Никинаца. Милош ће средства уложити за куповину уматичених грла оваца. За овчарство се определио с обзиром на то да има пуно пријатеља овчара, од којих и очекује помоћ у саветима. Како наводи овај млади пољопривредник, средства добијена од Покрајинске владе ће му пуно значити као подстицај за опстанак на селу. Конкурс, оцењује као веома добар, с обзиром на то да помаже младима да крену у бољу будућност.

 

Leave a Reply