EU usvojila 24 programa za ruralni razvoj

Evropska komisija je juče odobrila 24 nova programa za ruralni razvoj, koji imaju za cilj jačanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora EU, zaštitu prirode i klime i jačanje privrede ruralnih zajednica u periodu do 2020.

eu 1

Zahvaljujući novim programima ukupne vrednosti 27 milijardi evra trebalo bi da bude otvoreno 40.000 radnih mesta u ruralnim oblastima, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Komisije.

Među prioritetima u okviru regionalnih i nacionalnih programa su modernizacija farmi, podrška mladim poljoprivrednicima, održivo upravljanje zemljom i unapređenje mreže bežičnog interneta, navodi Komisija, dodajući da su zemlje u kojima će programi biti sprovedeni Bugarska, Britanija, Češka, Hrvatska, Nemačka, Irska, Italija, Rumunija, Španija i Švedska.

 eu
Pozdravivši današnju odluku Komisije, komesar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan je rekao: “Jedna od glavnih prednosti našeg koncepta ruralnog razvoja je to što imamo ključne prioritete, ali je na svakoj članici ili regionu da osmisli program koji odgovara njihovim potrebama”.

Programi koji su danas usvojeni finansiraće niz dinamičnih projekata, od modernizacije poljoprivrede u Hrvatskoj i Rumuniji, do uvođenja širokopojasnog interneta u slabo naseljenim oblastima u italijanskoj regiji Emilija-Romanja, podrške organskoj poljoprivredi u Švedskoj i podsticanja ekološki prihvatljivog upravljanja zemljištem na milion hektara u Irskoj.

Leave a Reply