Uspostavljen računovodstveni sistem za gazdinstva FADN

b32d7cf68bd35c198dfae82d37a89af1

U Srbiji je, zahvaljujući projektu koji je finansirala Evropska unija, uspostavljen sistem računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima (FADN).

Zahvaljujući ovakvom sistemu za praćenje određenih ekonomskih pokazatelja, podaci koji će se pratiti na poljoprivrednim gazdinstvima biće uporedivi za poljoprivredna gazdinstva kako na području Republike Srbije, tako i u regionu i u Evropi.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će kroz mnogobrojne pokazatelje dobiti sveobuhvatni pregled organizaciono-ekonomskih karakteristika nacionalne poljoprivrede, koji su neophodni za kreiranje i sprovođenje održive poljoprivredne politike, saopšteno je danas povodom završetka sprovođenja tog projekta.

S druge strane, sistem obezbeđuje identifikovanje pozitivnih i negativnih faktora poslovanja, kroz kontinuirano praćenje prihoda, troškova i profita, što omugućava da poljoprivrednici, donošenjem ispravnih poslovnih odluka, poslovanje svog gazdinstva mogu učiniti uspešnijim i produktivnijim.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović rekao je da se tokom pregovora o pristupanju EU jedna od tema pregovora odnosi i na Sistem računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima i njegovo funkcionisanje.

“Ovo je jedna od oblasti gde ćemo imati dobru startnu pregovaračku poziciju, imajući u vidu da smo blagovremeno uspostavili ovaj sistem, uz pomoć upravo EU“, kazao je Golubović na skupu.

On je objasnio da je pripremljena i FADN metodologija, koja uključuje sve neophodne procedure za prikupljanje, unos i prenos podataka u FADN centralnu bazu, usklađene sa zahtevima EU.

Utvrđena je i struktura poljoprivrednih gazdinstava uključenih u sistem, kao i plan za njihov izbor, a kao možda najznačajniji rezultat, Golubović je naveo uspostavljanje FADN baze podataka, koja će se ubuduće unapređivati i proširivati sa novim korisnicima.

Golubović je istakao da su prikupljeni i predstavljeni prelimirani FADN rezultati za 2014. godinu, kako bi se pokazalo da sistem uspešno funkcioniše, a što će nam, kako je rekao, biti praksa i obaveza narednih godina.

“Svesni značaja FADN sistema, kao izvora mnogobrojnih statističkih pokazatelja i odlične analitičke osnove za kreiranje buduće poljoprivredne politike, siguran sam da ćemo na najbolji način učiniti održivim ovaj sistem, kako bi sa pristupom EU, postali deo velikog evropskog FADN sistema“, zaključio je Golubović, a objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

U procesu pristupanja Evropskoj uniji poljoprivreda Republike Srbije treba da prilagodi niz propisa i standarda i usvoji određene zahteve u skladu sa ciljevima Zajedničke poljoprivredna politike (Common Agricultural Policy – CAP), među kojim je i uspostavljanje Sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima (Farm Ačountancy Data Network – FADN).

Ovaj sistem omogućava evidentiranje poslovnih promena na poljoprivrednom gazdinstvima u toku godine, što poljoprivrednim proizvođačima omogućava da uspešnije upravljaju svojim poslovanjem, a kreatorima poljoprivredne politike pruža mogućnost da vrednuju efekte sprovedenih mera.

izvor Tanjug

 

Leave a Reply