U Jagodini prinos kukuruza smanjen

Poljoprivrednici Pomoravlja, druge po veličini žitnice u Srbiji posle Vojvodine, zasejali su ove godine kukuruz, tradicionalno najzastupljeniju žitaricu u ovom delu Srbije, na 60.000 hektara.

Stanje kukuruza je različito, zavisno da li je sejan na vreme, kasnije ili je presejavan, a

presejano je nekoliko hiljada hektara, izjavila je danas Tanjugu stručni savetodavac u Poljoprivredno strucno savetodavnoj službu u Jagodini za ratarstvo Milanka Miladinović.

Na mnogim njivama dugo su se zadržale podzemne vode, dodala je ona.

U toj službi Tanjugu je rečeno da ratari \”zbog nepotune primene agrotehničkih mera, gube polovinu prinosa kukuruza a slično je i sa drugim žitaricama\”.

Ostvaruju prinose oko pet tona po hektaru a potenicjali naših hibrida uz primenu punih agrotehničkih mera su osam do deset tona po hektaru, potsećaju oni.

Obavezna \”zimska brazda\”, pravi izbor hibrida i sklop, optimalno vreme setve, propisane količine đubriva, na vreme tretiranje protiv korova, osnov su dobrih prinosa \”i na to stalno potsećamo poljoprivrednike\”, kažu u ovoj službi.

Poljoprivrednik iz Glogovca kod Jagodine Dragan Ivanović, čije su njive uz Veliku Moravu zasejane kukuruzom ističe, za Tanjug, da za sve to treba novaca – skupo seme, đubrivo, stara mehanizacija a novaca seljak nema, osirimašio je.

Uz to setvu često ometa i vreme i ne može se zasejati kada treba i kako treba, dodao.

Izvor Tanjug