U AGRARU IZGUBLjENO 25 MILIJARDI EVRA

agriculture-3

Kako je naveo direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović, tema ovogodišnjeg foruma jeste “Agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu”, a organizatori su stava da se u proteklih pet godina malo toga postiglo u tom pogledu.

“Analize Ekonomskog instituta pokazuju da je nepreduzimanjem adekvatnih mera u agraru izgublјeno 25 milijardi evra u prethodnih pet godina”, rekao je Šagovnović i dodao da su prve dve teme foruma posvećene završetku privatizacije polјoprivrednih preduzeća, odnosno vlasništvu nad polјoprivrednim zemlјištem.

STRANCI BI U SKORIJE VREME MOGLI DA POSTANU VLASNICI ZEMLjE

On je naglasio da bi Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i stranci u skorije vreme mogli da postanu vlasnici zemlјe.lustracija, RTV (Aleksandra Dabić)

Treća tema odnosi se na povećanje konkurentnosti malih gazdinstava, za koje Šagovnović smatra da imaju svoj prostor ukoliko se adekvatno definiše Strategija polјoprivrede.Posebno je naglasio temu koja se odnosi na posledice ekspanzije trgovinskih lanaca u Srbiji.

“Došli smo u situaciju da su cene prehrambenih proizvoda na polici više nego u regionu, dok su cene primarnih polјoprivrednih proizvoda značajno niže”, ukazao je on.

OTVARANјU SKUPA NIJE PRISUSTVOVALA MINISTARKA POLjOPRIVREDE

Šagovnović se takođe osvrnuo na činjenicu da, iako je bila najavlјena, otvaranju skupa nije prisustvovala ministarka polјoprivrede Snežana Bogosavlјević Bošković.

Šagovnović je izrazio žalјenje zbog toga, naglasivši da su na forumu prisutna preduzeća koja čini 90 odsto prometa agroprivrede Srbije, u iznosu od 3,5 milijarde evra, što predstavlјa 11 odsto BDP zemlјe.

On je naveo da će zaklјučci foruma biti poslati Ministarstvu polјoprivrede.

Poseban panel posvećen je finansiranju polјoprivrede i onome što nude Evropski fondovi.

ŠEVARLIĆ: NIJEDAN CENT IZ EU NEĆE BITI MOGUĆE DA SE POVUČE

Direktor Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić smatra da zbog politike štednje i time što nije odobreno otvaranje 103 radna mesta u Upravi za agrarna plaćanja, još uvek nema konkursa za raspodelu sredstvima IPARD u iznosu od 175 miliona evra dodelјenih Srbiji za period od 2014. do 2020. godine.

“Praktično ćemo i 2016. godinu utrošiti, a da nijedan cent iz predpristupnih fondova Evropske unije neće biti moguće da se povuče, jer do tada nećemo raspisati konkurse, nećemo moći da realizujemo projekte i da se steknu uslovi za povraćaj tih sredstava koja su na raspolaganju od Unije”, upozorio je Ševarlić.

Organizator dvodnevnog foruma je Ekonomski institut uz podršku Društva agrarnih ekonomista Srbije.

izvor-rtv

Leave a Reply