Sušenje malina zbog virusa zamrljanosti lista

malinaaa

Na području ivanjičke opštine zasadi malina se suše, a uzrok tome su prošlogodišnje velike padavine i virus zamrljanosti lista maline, izjavio je danas dr Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

Prema njegovim rečima, sušenje malinjaka su prouzrokovale prošlogodišnje velike padavine koje su zajedno sa bolestima dovele do takvog stanja.

“Usled visokih temperatura od jula do septembra došlo je do eskalacije, odnosno problema sa grinjama. Pored toga, postoji i teškoća sa novim identifikovanim virusom zamrljanosti lista maline, a njegovo prisustvo je najzastupljenije u Ivajnjici i Arilju u preko 95 odsto kontrolisanih zasada”, precizirao je dr Leposavić.

On je istakao da je ivanjička opština u saradnji sa čačanskim Institutom za voćarstvo prva u tom delu Evrope koja je potpisala ugovor o naučno-istraživačkom projektu uticaja tog virusa.

Leposavić kaze da je pored žutila na listovima jedan od veoma karakterističnih simptoma pojava deformisanih plodova.

On savetuje proizvođače “crvenog zlata” da ne prskaju malinjake akaricidima.

“Preparati su veoma skupi, a efekta nema. Najbolje je sprovesti prihranu preko lista kako bi se pojava simptoma smanjila i formirao plod za narednu godinu. To će biti delotvorno i na kvalitet plodova”, zaključio je  Leposavić.

izvor tanjug

Leave a Reply