Sredstva za razvoj ruralnog turizma iz evropskih fondova

BEOGRAD – Sredstva Programa IPARD II, iz evropskih fondova za ruralni razvoj, domaći privrednici moći će da koriste od sledeće godine ali je važno da se na vreme pripreme kako bi za taj novac mogli da konkurišu.

To su danas ocenili učesnici zajedničke sednice Grupacije za ruralni turizam Privredne komore Srbije i Grupacije ruralnog turizma Privredne komore Boegrada.

Zainteresovani koji žele da konkurišu za ta sredstva treba da znaju da će im, ukoliko prođu na konkursu, sredstva za neku investiciju u turizmu biti nadoknađena u visini od oko 50 odsto uloženog.

Najmanji iznos sredstava koji može biti vraćen je 5.000 evra, što znači da bi najmanja ukupna investicija morala da bude oko 10.000 evra.

Najveći iznos povraćaja je 300.000 evra, s tim što u jednom sedmogodišnjem ciklusu poljoprivrednik može dobiti novac najviše tri puta, a ukupan limit dobijenih sredstava po jednom privredniku je 400.000 evra.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Lukrecija Djeri, navela je da je ministarstvo u januaru ove godine formiralo radnu grupu za razvoj ruralnog turizma koja bi trebalo da se bavi konkretnim zadacima.

Ona je predložila zajednički sastanak i potpisivanje sporazuma o saradnji sa predstavnicima udruženja PKS i PK Beograda, kako bi se buduće aktivnosti sinhronizovano i zajednički spovodile, a vlasnici poljoprivrednih gazdinstava na jednom mestu, pored informacija vezanih za poljoprivredu, mogli da se raspitaju i o sredstvima i projektima u turizmu, ukoliko žele i time da se bave.

Djeri je istakla da Srbija jeste ruralna zemlja i da bi trebalo da se ugleda na susednu Mađarsku koja ima turistički promet kao da ima more, a sličnih je geografskih karakteristika kao i naša zemlja.

U proteklih pola godine u gradovima i opštinama u Srbiji održano je 12 prezentacija o mogućnostima konkurisanja za sredstva iz ovog fonda.

Izvor-Tanjug