Rekordni prinosi pšenice na poljima PKB

pkb-logo

Žetva pšenice na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) završena je 14. jula, a prosečan prinos je rekordan i iznosi 7,14 tona po hektaru.

Ovakav prinos na poljima PKB nije zabeležen poslednjih dvadeset godina, a možda i od nastanka, ističu u toj korporaciji, i dodaju da bi prinos bio i veći da nije bilo parcela koje su proletos bile zabarene pa je rod sa tih površina manji.

psenica

“Bogat rod je ostvaren zahvaljujući primenjenoj agrotehnici, uvođenjem u proizvodnju prinosnijih sorti i relativno povoljnim vremenskim uslovima u vreme nalivanja zrna”, saopšteno je iz te korporacije.

Pšenica je požnjevena sa 3.019 hektara. Kvalitet zrna je odličan, a hektolitar 80,66.

“Prinos za ponos” ostvaren je na imanju Lepušnica, gde je sa 455 hektara ostvaren prosečan prinos od 8,8 tona po hektaru.

Prvi put ove godine nakon više decenija na poljima PKB se žnjeo i hibridni raž. Raž je bio posejan na 75 hektara. Prosečan prinos raži je 7,3  tona po hektaru, kvalitet odličan, a hektolitar 81.

Ječam je skinut sa 717 hektara i da je prinos od 6,71 tonu po hektaru odličnog kvaliteta.

Visoke  prinose žita prati i visok prinos slame koji je veći od tri tone.

Žetva pšenice krenula je 30. juna. Uslovi za žetvu su bili odlični. Ceo rod je smešten u silose. Nije bilo potrebe za sušenjem zrna.U žetvi je bilo angažovano 18 kombajna.

izvor-tanjug

Leave a Reply