Rekonstrukcija Vinograda

vineyard-backgrounds-1920x1200

Rekonstrukciji vinograda  najčešće se pristupa zbog malih međurednih rastojanja, jer u takvim vinogradima nije moguće primeniti mehanizovanu obradu i zaštitu od bolesti i zbog oblika gajenja na kom nije moguće primeniti onu rezidbu koju zahtevaju neke sorte, u prvom redu stone.

Rekonstrukcija vinograda – starosti do deset godina

Kod nas se najčešće vrši rekonstrukcija mladjih vinograda – uskorednih i širokorednih sa rastojanjima od 1.5 – 2.3 m. Ako se u ovim vinogradima izvrši vađenje svakog drugog reda dobija se međurednorastojanje od oko 3-4 m. pri kojem je moguća primena mehanizacije i gajenje vinove loze sa razvijenim oblicima stabla.

Pri rekonstrukciji se često vrši i izmena naslona. Pri tome je neophodno i jače đubrenje i pažljivo negovanje čokota. Da bi se pri izvođenju rekonstrukcije što manje gubilo u prinosu ona mora biti planski izvedena. Obično se redovi na kojima se vrši rekonstrukcija predhodne godine orežu kraće, kako bi se dobilo što više lastara. U istoj godini redovi određeni za vađenje,jače se opterećuju rodom,pazeći da opterećivanje čokota ne umanji kvalitet grožđa.

Pun prinos ovakav vinograd daje u trećoj godini. Po pravilu rekonstrukcija je moguća i ekonomski opravdana u zasadima koji su ujednačeni i nisu stariji od 10 godina.

U Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu. Ova obaveza se takođe odnosi i na vinogradare koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet.

Upis u Registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra “Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Niš” prema sedištu proizvođača grožđa-pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa-fizičkog lica. Kancelarije su smeštene u

  1. Beogradu       – tel.011/3061-498

  2. Novom Sadu   – tel.060/6010-187

  3. Kragujevcu     – tel.034/331-663

  4. Aleksandrovcu – tel.037/751-294

  5. Negotinu         – tel.019/570-292

  6. Nišu              – tel.018/4541-128

Zahtev se podnosi na Obrascu VV1 – Zahtev za upis u Vinogradarski registar, koji su proizvođači dobili uz dokumentaciju za obnovu registracije od Uprave za trezor.

       Dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Biljana Milosavljević

Leave a Reply