Ratari: Antiagrarna politika države

ratari_1

Udruženje poljoprivrednika “Pančevački ratari” saopštilo je danas da se nastavlja antigrarna politika države, što se vidi u budžetu za 2016. godinu, u kome su znatno umanjena izdvajanja za poljoprivredu.

“Političko–ekonomska diktatura i bezdušna pljačka poljoprivrednika, a posebno ratara se nastavlja”, navodi se u saopštenju.

Ratari predlažu da se zbog umanjenih subvencija sledeće godine smanje akcize za dizel gorivo poljoprivrednicima za 50 odsto.

Oni podsećaju da još nisu isplaćene subvencije poljoprivrednicima za ovu godinu i ocenjuju da je vlast u potpunosti zapustila poljoprivredu i njen razvojni potencijal.

“Time država direktno negativno utiče na konkurentnost srpskih poljoprivrednika”, navodi se u saopštenju i dodaje da država ne poštuje sopstveni zakon o podsticajima.

Podseća se da su cene osnovnih ratarskih proizvoda izuzetno niske, naročito nakon 2013. godine, kada su za dva meseca smanjene za 60 odsto, zbog čega su ratari “dovedeni do prosjačkog štapa i nalaze se na ivici opstanka”.

izvor RTV

slika-www

Leave a Reply