PUMPA na sunce

5607275_orig

PUMPA na sunce – Povrtari moraju zalivati useve u iontenzivnoj proizvodnji da bi postigli visoke prinose. Cena goriva za pumpe je veliki trošak u njihovom krajnjem računu. Solarne pumpe za vodu koriste se za snabdevanje vodom uz niske troškove.

Pokretanje  i rad pumpe obezbeđuju solarni paneli, koji sunčevu svetlost pretvaraju u električnu energiju..Solarne pumpe pogodne su za primenu gde nije dovedena električna mreža, a postoje izvorišta vode u okruženju:bunari, podzemne vode, potok, kanal, reka ili jezero.

Bez trošenja fizičkog rada ili goriva, voda se dovodi u nadzemni rezervoar, odnosno kroz cevovod do kapaljki za navodnjavanje za sistem kap po kap. U povrtarstvu se vrši intenzivno navodnjavanje i primena solarnih panela za napajanje pumpi za zalivanje , umesto benzina je isplativa investicija.Računica pokazuje da se investicija isplati za 2 – 3 godine.

PUMPA NA SUNCE za male troškove navodnjavanja

Primena

 Solarne pumpe se primenjuju za:
• sistem za navodnjavanje gde su voćnjaci, rasadnici i plastenici
• dovođenje vode za sistem kap po kap
• vodosnabdevanje pijaćom vodom,
• povećanje pritiska vode u cevovodu,
• punjenje ili pražnjenje cisterni i rezervoara
• pranje ili polivanje
• zalivanje bašte

• snabdevanje vodom pojila za životinje
• uštede vode.

Bez troškova za rad i održavanje


Pri korišćenju solarne pumpe za vodu nema troškova za njeno održavanje i operativni rad.

Karakteristike solarnih pumpi:

– bez troškova i računa za struju i gorivo
– savladavanje velikih visinskih razlika
– dugoročno isplativije od benzinskih agregata
– ekološko rešenje
– bez buke

– praktično bez održavanja.

Usled niskih operativnih troškova tokom korišćenja, solarni pumpni agregati su isplativiji nego benzinski agregati već nakon druge sezone korišćenja.Naši sistemi su u skladu sa Global gap standardom za zdravu i ekološki prihvatljivu poljoprivrednu proizvodnju.

Conseko d.o.o. Beograd
nudi izbor nekoliko standardnih rešenja,za zadovolje nje potreba za snabdevanje vodom i navodnjavanje. Prema Vašim potrebama u mogućnosti smo da ustanovima optimalno rešenje i montiramo sistem, u opsegu kapaciteta do 200 m3/dan i savladavanje visinske razlike do 180 m. Sa početnim ulaganjem, uz korišćenje pogodnosti kredite za navodnjavanje, zaboravite na buduće troškove navodnjavanja

   izvor:Conseko, Beograd

Leave a Reply