Prinos, troškovi, dobit – kako ih uskladiti?

slide4

Prinos, troškovi, dobit – Donošenja mudrih odluka za investicije u seme, đubrivo, sredstva zaštite, količinu goriva i pronalaženje načina za smanjenje troškova će biti ono što će odlučiti o zaradi. Farmeri u SAD-u očekuju da će ova 2016. biti teška godina, zarada može da bude na nuli, a kamoli napraviti profit. Nešto što će uraditi oni možda i Vama pomogne. Saveti se odnose na kukuruz, mada mogu se primeniti na sve ratarske kulture.

Kada je prodaja žitarica suočena sa niskim maržama, poljoprivrednici trebaju smanjiti varijabilni trošak proizvodnje bez smanjenja prinosa,

Inteligentno Intenziviranje

Maj mesec će biti važan za potragu na mestima za smanjenje troškova, ali setite se da se „kresanje“ ulaza koji doprinose prinosu može obiti o glavu. Treba izabrati “prave” ulazne stavke jer treba zaštititi najproduktivnije ulazne stavke, uključujući gustinu setve, količinu đubriva i troškove zaštite i deratizacije.

Proverite potrebe useva – za fino podešavanje đubrenja

Farmer iz Ilionisa je napravio značajna ulaganja u tehnologiju kako bi što bolje razumeo što mu 2.200 jutara kukuruza i soje pokušava da „kaže“. Sa novom tehnologijom, on je u mogućnosti da bolje iskoristi ulazne komponente i primeni prihranu N kada će ona napraviti najveći uticaj na prinos kukuruza.

Obratite pažnju na to kada i kako biljka kukuruza koristi svaki element u đubrivu, posebno one u kojima je ono što usev upija da završi u zrnu, ili one s visokim indeksom žetve, Hranljive materije sa visokim indeksom žetve (azot, fosfor, sumpor, i cink) su najvažnije za visoki prinos kukuruza,

Fosfor (P) ima najviši indeks žetve od svih hranljivih materija. Više od polovine P uzimanja javlja se tokom punjenja zrna. Veoma je važno stavljanje u-brazde fosfora, zato što je nepokretan u  tlu. Trebao bi biti 4 do 6 inča direktno pod usevima u redu, ili minimalno 3 inča horizontalno iz reda useva.

Biljka upija više od 7 funti N po danu za 21 dana od otprilike 21. juna do 14. jula, jer stvara stabljike i lišće ( termin se odnosi na SAD ). To je 150 funti po hektaru N koji se ne može nadoknaditi kasnije.

Kalij (K) mora biti apsorbovan od strane kukuruza pre cvetanja, kako bi bio koristan.

Bor igra veliku ulogu u oprašivanju. On je nepokretan, osim za vreme cvatnje.

Više od polovine sumpora (S) i cinka (Zn) pojavljuju se kao neophodni tokom punjenja zrna. To objašnjava logiku za upotrebu helatnog oblika mikronutrijenata (biljkama lako dostupna formulacija).

Gde sprovesti ograničavajuće ulaganje novca u setvi

Kad će Vam se isplatiti – dati više novca za seme otporno na kukuruznu zlaticu ili primeniti herbicide pre nicanja? To zavisi o situaciji na njivi i stepenu ugroženosti štetočinama.

Zaraditi novac na načinu nabavke opreme

Mašine čine veliki deo poljoprivrednih sredstava, u SAD-u postoji 244 milijardi $ vredan „vozni park“ na farmama. Koji izbor imate? Za proizvodnju useva, morate ulagati u skupu opremu koja se koriste samo nekoliko meseci svake godine Ili … U SAD postoji mogućnost iznajmljivanja opreme – internet mogućnost za razmenu opreme, MachineryLink deljenje, koji omogućava poljoprivrednicima da iznajme opremu kada nije u upotrebi. Kod nas postoje mašinski prsteni, ali u malom broju. Bolje je da se mašine udruženo koriste – niži su troškovi korištenja (veća površina se obrađuje), amortizacija ( lakše je obnoviti – kupiti novu mašinu ), troškovi održavanja …

Povećali dobit fokusirajući se na „problematične“ njive

Kako bi se povećao obrtni kapital, poljoprivrednici trebaju povesti računa o metodi agronomskog planiranja. Jedan od načina da to učinite je da se identifikuju njive koje imaju očekivani negativni povrat i pronaći za njih alternativne low-cost ( koji manje koštaju) izvore prihoda.

„Skresati“ troškove ozime pšenice

Za ozime pšenice, alat kao što je ručni Greenseeker može se isplatiti kroz preciznije upotrebe azotnog đubriva u prihrani. U sezoni rasta i razvoja je takođe važno proceniti pravi trenutak ( da bi postigli maksimalan efekat) za fungicid i herbicid aplikacije.

(agroinfotel)

Leave a Reply