Prinos pšenice biće na prošlogodišnjem nivou

Ovogodišnji prosečni prinosi pšenice, na osnovu sadašnjeg stanja useva, biće na nivou prošlogodišnjih i iznosiće oko četiri tone po hektaru, izjavio je rukovodilac odeljenja za strna žita na novosadskom institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Nikola Hristov.

On je na Danu polja strnih žita u Subotici izjavio da se za sve pšenice i druge kulture ne može reći da izgledaju dobro, jer je rok setve posebno došao do izražaja.

To, po njegovim rečima znači da su kod sorti posejanih van optimalnog agrotehničkog roka, kao posledica sušnog proleća, usevi ostali niski, proređeni, pa se nemogu rekordni rezultati.

Sa druge strane, kako kaže, usevi posejani u optimalnom roku, uz neophodne agrotehničke mere, kao na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe u Subotici, izgledaju dobro i na njima se mogu očekivati dobri rezultati.

‘Po procenama koje smo dobili od nadležnih organa, da u sadašnjem momentu imamo negde oko 50 odsto useva koji su posejani u optimalnom agrotehničkom roku, a 50 odsto van toga, možemo očekivati da će rezultati biti na nivou prošle godine’, rekao je Hristov.

On očekuje da prvi otkosi ječma padnu već sledećeg vikenda, a pšenice u trećoj dekadi juna, a što će sve zavisiti od vremenskih uslova do tada.

‘Možemo očekivati da će prinosi biti na nivou prošle godine, što znači u proseku negde oko četiri tone’, procenjuje Hristov.

Na osnovu stanja, u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Subotici procenjuju da će ovakva situacija biti i u Subotici.

‘Naša prognoza je da će biti veikih razlika u samom prinosu, koja će nastati u samom roku setve i primeni agrotehnike. Mi procenjujemo da će prinos biti između četiri i sedam tona po hektaru’, rekao je savetodavac u ovoj službi Neven Orčić.

Na Danu polja strnih žita ove službe predstavljeno je 25 sorti pšenice, ječma i ostalih strnina, gajenih uz punu primenu agrotehnike u optimalnim rokovima.

izvor -Tanjug

Leave a Reply