Poljoprivrednicima sledeće godine sredstva iz EU

ipard Srpski poljoprivrednici bi početkom sledeće godine mogli da počnu da koriste sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije, najavila je ministarka poljoprivrede.

   Srbija za oblast poljoprivrede do 2020. može da povuče 175 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova EU, ali taj iznos može da bude i veći, što zavisi od nas kako ćemo efikasno uspeti da povlačimo ta sredstva, rekla je ona.

Ako ne do kraja ove godine, onda se početkom sledeće godine mogu očekivati prvi pozovi poljoprivrednicima da konkurišu za povlačenje tih sredstava iz EU, precizirala je Bošković. 

Godišnje bi, kako je istaknuto na skupu, srpski poljoprivrednici mogli da povuku ukupno od 10 miliona evra naviše za razne projekte, a najvažnije je da dobro pripreme projekte kada budu aplicirali za ta sredstva.

Resorno ministarstvo je završilo svoj deo posla da bi ta sredstva mogli što pre da počnemo da povlačimo, a najveći problem je to što nema dovoljno zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja, koji treba da se bave tim poslom, rekla je ministarka.

Ona je podsetila da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali da zbog tih potreba Ministarstva poljoprivrede i finansija traže način da se zaposli neophodan broj ljudi u toj upravi, koji ne bi bili finansirani iz državnog budžeta, već iz fondova EU.

Bošković je dodala da ubrzo očekuje nova zapošljavanja u toj Upravi.ipard 1

Reč je o 103 novozaposlena, naveli su čelnici Uprave za agrarna plaćanja i istakli da je u toj upravi sada zaposleno samo 66 ljudi, a da bi zbog prebacivanja dela posla iz Uprave na trezor, kao i zbog konkurisanja za sredstva EU i isplate nacionalnih subvencija poljoprivrednicima, u toj upravi trebalo da bude zaposleno oko 1.000 ljudi.

Kada je reč o isplati subvencija poljoprivrednicima, na skupštinskom odboru je istaknuto da je do sada isplaćeno oko 65 odsto od ukupno planiranih 27,6 milijardi dinara i da se očekuje da će do kraja godine izvršenje budžeta biti maksimalno.

Ministarka je navela i da je ove godine registrovano oko 33.000 poljoprivrednih gazdinstava više nego prethodne godine, istakavši da je sigurno da su neki od njih izdelili svoja imanja, kako bi dobili više sredstava iz budžeta koja se daju kao podrška razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Bošković je istakla da se zato zalaže za uvođenje kontrole trošenja tih sredstava da bi se utvrdilo da li ona stvarno odlaze za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Skupštinski odbor za poljoprivredu je usvojio izveštaj o radu tog ministarstva za period april-jun prošle godine, u periodu kada su Srbiju zadesile katastrofalne majske poplave i kada je to ministarstvo uspešno završilo svoj deo posla oko uništavanja preminulih životinja da ne bi došlo do širenja zaraznih bolesti, kao i poslove koji se tiču sanacije terena posle poplava. 

Leave a Reply