Paori nisu stigli u Beograd, ministarstvo spremno za dijalog

srpski-seljak-protest--620x330

Poljoprivrednike iz Vojvodine, koji su danas krenuli u protestnu vožnju traktorima ka Beogradu, izražavajući neslaganje sa predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zaustavila je policija, a iz resornog ministarstva poručuju da radikalizacija i potpuna isključivost ne vode rešenju problema.

Iz ministarstva navode i da su otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Paori su ka Beogradu krenuli iz više vojvođanskih mesta, a zaustvaljeni su na izlazu iz Zmajeva u okolini Vrbasa i Žednika kod Subotice.

Cilj im je bio da stignu pred Skupštinu Srbije, kako bi zatražili da Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu bude povučen iz procedure i da se izradi novi jer, kako kažu, nije dobar za poljoprivrednike, pogotovo u delu kojim se predviđa zakup 30 odsto zemljišta u vlasništvu države po lokalnoj samoupravi i to isključivo jednom zakupcu, a na period od 30 godina.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je jedini cilj i prioritet Vlade i tog ministarstva stvaranje pravednog sistema, u kome će svaki poljoprivrednik, posebno mali, dobiti konačno priliku da se podigne i započne stabilan razvoj.

“Vlada i ministarstvo ostaju otvoreni za svaki razgovor u kome će se kroz konstruktivne predloge raditi na pronalaženju načina za unapređenje postojećeg predloga. Radikalizacija stavova i potpuna isključivost nas ne približavaju rešenju, već naprotiv, čine dijalog znatno težim”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ističu da su Vlada i ministarstvo otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Protest paora podržale su opozicione Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka, kritikujući to što je policija poljoprivrednike onemogućila da dođu u Beograd i navodeći da predložene izmene ugrožavaju veliki deo poljoprivrednih proizvođača.

“Niko nema prava da na takav način postupa sa poljoprivrednicima i sa poljoprivrednim zemljištem”, navodi se u saopštenju demokrata i dodaje da ti ljudi pokusavaju da odbrane zemlju od koje žive.

SDS podržava proteste poljoprivrednika i njihovo pravo da se bore za egzistenciju, te da će kroz skupštinsku proceduru i uložene amandmane boriti za zaštitu njihovih prava.

izvor tanjug

Leave a Reply