Ne mogu da nađu kupce za krastavac

Leskovački povrtari proizveli su ove godine pet puta više krastavca nego lane. Sada nemaju kome da ga prodaju pa ga daju za pet dinara po kilogramu ili ga bacaju.

Kilogram krastavaca juče se na leskovačkoj kvantaškoj pijaci prodavao po ceni od 10 do 12 dinara, a na zelenim pijacama od 15 do 30 dinara, dok je cena u piljarama i hipermarketima iznosila 24 dinara. U isto vreme prošle godine, to povrće se prodavalo za 50 do 60 dinara.  krastavac

Povrtari kažu da je do drastičnog pada cene došlo jer je pet puta više zasađeno nego lane.

– Ovde se svaka proizvodnja bazira na osnovu cena iz prethodne godine, a prošle godine su leskovački povrtari profitirali jer jedino kod nas poplave nisu uništile rod. Sada je godina bila rodna u celoj zemlji, pa je cena prepolovljena – priča za „Blic“ Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najvećih leskovačkih povrtara.

Sredinom ovog meseca krastavac se na kvantaškoj pijaci prodavao i za pet dinara po kilogramu. Poljoprivrednik Dragan Đorđević iz Priboja kaže da se radilo o veoma lošem kvalitetu.

– Kvalitet je bio loš, pa krastavac iz pojedinih kamiona niko nije hteo da kupi. Zato je i završio na đubrištu pored kvantaša – objašnjava Đorđević.
Jovica Stojković tvrdi da nije bilo uvoza krastavaca u Srbiju, već da je jednog momenta došlo do prezasićenja tržišta.
U jednom hipermarketu u centru Leskovca kažu da krastavac kupuju od registrovanih poljoprivrednih proizvođača iz leskovačkog sela Biljanica zato što je „leksovački krastavac najkvalitetniji u Srbiji“.

 

izvor-blic

 

Leave a Reply