Kukuruz i soja će podbaciti, rod pšenice očekivan

kukuruz susa

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će ovogodišnji rod kukuruza i soje podbaciti, ali da nema razloga za paniku, jer će kukuruza ostati i za izvoz, a da u najgoroj varijanti država ima mehanizme da interveniše iz robnih rezervi.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade, procenio je da će ovogodišnji rod pšenice biti u granicama očekivanog – oko 2,4 miliona tona, dok su domaće potrebe milion i po tona, što znači da ostaje oko 900.000 tona za izvoz te žitarice.

soja

Očekivani ovogodišnji rod kukuruza je bio osam miliona tona, ali će verovatno biti manji, precizirao je Ljajić, gostujući na TV Pink.

“Domaće potrebe su četiri i po miliona tona, a čak u najgoroj varijanti, taj rod može da bude oko šest i po miliona tona”, istakao je Ljajić i dodao da će opet ostati ostati dva miliona tona za izvoz.

Ljajić je najavio da i u najgoroj varijanti državi uvek ostaju mehanizmi da može da interveniše iz robnih rezervi i utiče na liberalizaciju uvoza.

Ministar je procenio da će inflacija po svoj prilici biti ispod projektovane od četiri i po do pet i po odsto, što govori o cenovnoj stabilnosti u poslednjih nekoliko godina.14336824197_8

Ljajić je rekao da u Srbiji sada posluje oko 70 turskih kompanija i da postoji veliko interesovanje pre svega u oblasti tekstilne industrije.

U toku je završna faza pregovora sa nekoliko kompanija, rekao je Ljajić i dodao da se očekuje dolazak jedne kompanije u Niš, jedne kompanije u oblasti automobilske industrije u Vladičin Han, a da se razgovara i sa kompanijama koje bi došle u Lebane.

Ljajić je najavio i povećanje broja radnika postojeće fabrike u Leskovcu za dodatnih 300 do kraja godine.

Na pitanje o susretu sa delegacijom iz Irana polovinom septembra Ljajić je najavio da će njen dolazak predstavljati odličan signal za domaću privredu i da postoje šanse u izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u automobilskoj industriji, energetici, turizmu, infrastrukturi i saobraćaju.

izvor Tanjug

Leave a Reply