Jagoda rana dobra sorta osnov dobrog uspeha

strawberry-8

Jagoda rana  – Sorta čini 50% uspešne proizvodnje. Danas postoji i preko 10.000 sorata jagode, vrlo je teško odabrati najbolje sorte za uzgoj. Za proizvodnju su najvažnije jednorodne sorte, dok su mesečarke (stalno – rađajuće jagode) zgodnije za gajenje u amaterskim tj. vikendaškim nasadima.

 Od jednorodnih sorti, u starijim zasadima Pomoravlja i južne Srbije još dominira sorta Zenga Zengana a zastupljenlja je i sorta Favete.

 U poslednjoj dekadi značajno se povećava udeo relativno novijih sorti Marmolada, Madlen, Elsenta i dr., A u zadnjih 4-5 godina u valjevskom i šabačkom kraju gaje se sorte Kleri, Alba, Antea, Arosa, Azija i veliki broj novijih sorti koje u svojoj ponudi imaju uvoznici živića, uglavnom iz Italije.

 

Jagoda rana osnov dobrog uspeha

 Obzirom na zastupljenost sorte Kleri u našem kraju, o njoj će i ovdje biti malo više rečeno.

Poreklo:

Italija, stvorena 2002. godine.

Proširenost: Gaji se uglavnom u srednjoj Europi.

Tip: Kratkog dana.

Biljka: Srednje jake bujnosti.Osrednje je rodnosti. Zahteva hladnija podneblja i pogodna je za naše područje. Listovi: Srednje intezivno tamnozeleni, eliptično – zaobljenog oblika, srednje veliki i imaju dugu peteljku.

Vreme cvetanja: Rano.

Vreme dozrevanja: 5 dana pre Marmolade.Plod: Izduženog konusnog oblika, jarko crvene boje. Plodovi su ujednačenog oblika i krupni sa odličnimorganoleptičkim osobinama i slatkog su ukusa io vrlo aromatični.

Op[ta ocena: Jako rana sorta, pogodna za naš klimat, a predstavlja odličnu kombinaciju produktivnosti i komercijalnog značaja. Odlikuje se dobrom bujnošću i pokazuje iznimnu toleranciju na bolesti lišća i korena. Iznad prosečnog je kvaliteta plodova.

Autor teksta:

Dipl. inž. Stanojlović Srđan

izvor agroinfo

Leave a Reply