Dragoje Pavlović pomćnik ministrarke – Budzet Poljoprivrede

5769872305669ca9603491625618076_w640

Помоћник министра пољопривреде Драгоjе Павловић изjавио jе данас да jе у Предлогу буџета за 2016. годину за то министарство предвиђено 40,6 милиjарди динара.

Tо jе, навео jе Павловић, за jедну милиjарду мање него ове године, када jе буџет био 41,6 милиjарде, али jе указао да субвенциjе неће бити смањене, као и да jе планирано дупло више средстава за инвестициjе.

Павловић jе на конференциjи за новинре обjаснио да jе 5,3 милиjарди динара опредељено за област животне средине, а остало за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

Извор наjвећег дела средстава jе буџет Србиjе, али ове године део средстава долази из европске помоћи, око 1,7 милиjарди динара, што jе нешто више него раниjе, додао jе Павловић.

Oн jе указао да се у расподели прихода наjвећи део односи на субвенциjе у области пољопривреде, 28 милиjарди динара.

“Део субвенциjа се односи на органе у саставу министарства, попут Управе за ветерину, шуме, за воде, фонда за шуме, за ловство…али наjвећи део, 87 одсто иде на инвестициjе и субвенциjе”, рекао jе Павловић.

На остале трошкове, попут плата и исплате судских обавеза, одлази 13 одсто буџета.

Oн jе додао да jе за 2016. годину планирано дупло више средстава за инвестициjе, у смислу повраћаjа дела уложеног новца, са 1,6 на две милиjарде динара.

“Субвенциjе су исте као ове године, осим у области животне средине, где су биле 1,9 милиjарди, а сада су две милиjарде, дакле 100 милиона су веће”, рекао jе Павловић.

Према његовим речима, ово jе друга година да се примењуjе програмски буџет, и надлежни у минситарствуи се труде да што сврсисходниjе употребе новац у буџету.

Помоћник министра пољопривреде Ненад Kатанић, упитан да прокоментарише процене фискалног савета да ће субвенциjе бити преполовљене, иако он сам тврди да неће, рекао jе да не жели да лицитира са цифрама, те да ће у року од месец дана министарство изаћи са Уредбом о расподели средстава.

“Са средствима коjе имамо морамо домаћински да располажемо. Недопустиво jе да дође до пробиjања буџета и да трошимо нешто што немамо”, рекао jе Kатанић и додао да на захтев MMф-а и уз договор са Владом, министарство има задатак да обезбеди “непробиjање” буџета.

Leave a Reply