Dovoljno šećera za domaće potrebe i izvoz

KULA – Ovogodišnja proizvodnja šećera u Srbiji sigurno će zadovoljiti domaće potrebe, a biće podmirene i obaveze prema kupcima u EU i zemljama CEFTA, izjavio je danas direktor kompanije \”Sunoko\” Ljubiša Radenković.

Obraćajući se poljoprivrednim proizvođačima i gostima manifestacije Dan polja šećerne repe, koja je u organizaciji članica MK Grupe \”Sunoko\” i \”Agroglob\” održana na oglednim poljima kraj Kule, Radenković je istakao da će taj proizvodni rezultat biti ostvaren uprkos znatno manje zasejanim površinama šećernom repom nego lane.

Ove godine je u Srbiji posejano oko 38.000 hektara šećerne repe, što je 40 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, usevi su u solidnom stanju i imaju potencijal za dobar prinos, rekao je on, napominjući da je kašnjenje nekih fabrika u isplati lanjske proizvodnje uticalo i na to smanjenje površina pod tom industrijskom biljkom.

Kompanija \”Sunoko”, koja je sa svoje tri fabrike šećera najveći prerađivač šećerne repe u Srbiji, spremna je da tehnološki i finansijski prati tu proizvodnju, rekao je Radenković napominjući da je u tom pogledu posebno važno to što je AIK banka priključena MK grupaciji, čime je \”obezbeđeno stabilno finansiranje poljoprivrednih proizvođača i isplata šećerne repe\”.

On je najavio i mogućnost, ukoliko to tržišni uslovi budu dozvoljavali, da \”Sunoko\” svojim proizvođačima šećerne repe isplati i određen dodatak na ugovorenu cenu, kako bi i na taj način ta kompanija podstakla proizvodnju te kulture iduće godine.

Radenković je rekao da, iako se tržište šećera u svetu blago oporavlja, ne može se očekivati povratak cena na nivo od pre nekoliko godina, pa je zato jedini put do većeg profita u proizvodnji šećerne repe ostvarivanje većih prinosa po hektaru, povećanje kvaliteta, primenom novih tehnologija i znanja.

U tom pogledu je izuzetno značajan lane najavljen projekat \”Bitglob\”, kojim se proizvođačima nudi novi program robe i usluga u vidu AG tehnologije, rekao je komercijalni direktor \”Agrogloba\” Dušan Jovanović i napomenuo da je taj jedinstveni program, kreiran saradnjom unutar MK Grupe, već uspešno sproveden na 40 odsto površina pod šećernom repom.

Na tradicionalnoj manifestaciji, priređenoj ovog puta na poljima imanja \”Djuro Strugar\” poljoprivredni proizvođači i gosti imali su priliku da na licu mesta vide zasade šećerne repe proizvedene po novoj tehnologiji i korišćenjem najsavremenije poljoprivredne mehanizacije, kao i da čuju sugestije i savete stručnjaka za tu proizvodnju.

Kako je istaknuto na tom skupu, kompanija \”Sunoko\” učvrstila je lidersku poziciju u balkanskom region, zahvaljujući pre svega stalnim ulaganjima u razvoj, pa je tako prošle godine uloženo skoro 20 miliona evra u pogon za odšećeravanje melase u fabrici šećera u Pećincima.

Kompanija, u čijem su sastavu i šećerane u Vrbasu i Kovačici, u proteklih osam godina je u razvoj uložila više od 150 miliona evra, čime je, kako je naglasio Radenković, smanjila cenu koštanja proizvodnje i povećala konkurentnost.

Izvor- Tanjug